Στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση κερατοειδούς στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 205 ασθενείς. Κι ενώ η ανάγκη εξεύρεσης μοσχευμάτων είναι τεράστια, η προσφορά είναι χαμηλή.
«Στατιστικά έχουμε πτώση των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς. Το 2015 είχαμε 70, το 2016 ήταν 105, το 2017 μειώθηκαν σε 65 και φέτος, μέσα στους πρώτους 9 μήνες, μόνο 35. Αν όλα πάνε καλά, θα φτάσουμε στο τέλος του χρόνου τις 50, δηλαδή κατά 50% λιγότερες σε σχέση με το 2016», ανέφερε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας ΑΠΘ Νικόλαος Ζιάκας, κατά τη διάρκεια ημερίδας, με θέμα «Δωρεά και Μεταμόσχευση Κερατοειδών» που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
«Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος χρειάζεται υπενθύμιση, με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σαν τη σημερινή, που στέλνει το μήνυμα: Γίνε δωρητής, δώσε ζωή στον συνάνθρωπό σου» τόνισε ο κ. Ζιάκας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας πως οι φόβοι ότι αν κάποιος είναι δωρητής θα τον σκοτώσουν για να πάρουν τα όργανά του δεν έχουν καμία βάση, αποτρέπουν αρκετούς από τη δωρεά και στερούν από τους πάσχοντες συνανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.
Να σημειωθεί ότι η δεύτερη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς (μονάδα μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς) σε Πανεπιστημιακή Κλινική στη Θεσσαλονίκη άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, στη η Β΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ η πρώτη λειτουργεί στην Α΄Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ στο ΑΧΕΠΑ.
Όλοι οι ασθενείς, οι οποίοι αποβιώνουν και δεν έχουν αντενδείξεις, μπορεί να γίνουν δυνητικά δότες κερατοειδούς, τόνισε, στη διάρκεια της ημερίδας, ο διευθυντής της ΜΕΘ και πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Δημήτριος Ματάμης.
«Έτσι κι αλλιώς, αυτό το όργανο θα καταστραφεί, μπορεί όμως να δώσει ζωή και φως σε κάποιον συνάνθρωπό μας που είναι τυφλός. Ενώ στη μεταμόσχευση άλλων οργάνων απαιτείται ο ασθενής να βρίσκεται σε κατάσταση κυκλοφορίας, ώστε τα άλλα όργανα που πρόκειται να μεταμοσχευθούν να αιματώνονται, στον κερατοειδή αυτό δεν είναι απαραίτητο. Το μόσχευμα μπορεί να ληφθεί και 8 ώρες μετά τον θάνατο του ασθενούς. Παίρνουμε μόνο την εξωτερική μεμβράνη του κερατοειδούς, συνεπώς το σώμα του αγαπημένου μας προσώπου δεν έχει εμφανή σημάδια, όπως λανθασμένα νομίζουν αρκετοί και αρνούνται την δωρεά κερατοειδούς», πρόσθεσε ο κ. Ματάμης.
«Όποιος αγαπά τη ζωή, οφείλει να γίνει δωρητής και να ενθαρρύνει την προσφορά οργάνων», υπογράμμισε στη διάλεξή του ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Θεόδωρος Δαρδαβέσης.
Το δικό του ταξίδι από το σκοτάδι στο φως περιέγραψε ο 48χρονος Βασίλειος Πασχάλης, ο οποίος πριν από οκτώ χρόνια άρχισε να εμφανίζει πρόβλημα στο δεξί του μάτι, ενώ η κατάστασή του επιδεινώθηκε μετά από ένα χτύπημα και μειώθηκε η όρασή του στο 20%. Έβλεπε θολά. Τα μάτια του πονούσαν. Δεν μπορούσε ούτε να καθίσω στον ήλιο. Τελικά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση κερατοειδούς, σε ιδιωτικό νοσοκομείο της πόλης , γιατί, όπως είπε, είχε την οικονομική δυνατότητα, με μόσχευμα από την Αμερική και μετά τη μεταμόσχευση, η ζωή του άλλαξε ριζικά.
«Νιώθω απίστευτα. Πλέον, χάρη στο κατάλληλο μόσχευμα, βλέπω καλά και δεν πονάω. Η επέμβαση ήταν ανώδυνη και μου άλλαξε τη ζωή», είπε ο κ. Πασχάλης.