Το πρόγευμα, αναμφισβήτητα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς τους λόγους είναι:
-Γεμίζει το σώμα με ενέργεια. Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για τις βασικές του λειτουργίες, όπως τον χτύπο της καρδίας. Το βράδυ μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί, έτσι το πρωί πρέπει να αναπληρώσουμε την ενέργεια, με ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρόγευμα.
-Ενισχύει στη συγκέντρωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έπαιρναν καθημερινά πρόγευμα είχαν καλύτερους βαθμούς στα τεστ και καλύτερες αποδόσεις στην τάξη και τη δουλειά, από τα άτομα που δεν έπαιρναν πρόγευμα.
-Επίσης, τα άτομα που έπαιρναν πρόγευμα είχαν καλύτερες επιδόσεις στα σπορ και γενικά ήταν πιο δημιουργικοί.
Ενισχύει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Το ισορροπημένο πρόγευμα δίνει το 1/3 των θρεπτικών ουσιών που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Ένα απλό πρόγευμα, όπως 1 φλιτζάνι δημητριακά μαζί με ένα φλιτζάνι γάλα και ένα φρούτο, προσφέρουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέως και πολλών άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
-Ενισχύει τη διατήρηση του βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που αποφεύγουν τελείως το πρόγευμα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από αυτούς που παίρνουν καθημερινά πρόγευμα.
Πρόσφατη γερμανική έρευνα έδειξε, ότι δεν πρέπει απλά να τρώμε κάτι το πρωί για να γεμίζουμε το στομάχι μας, αλλά πρέπει να ελέγχουμε τη ποιότητα και ποσότητα του προγεύματός μας αν θέλουμε να ελέγξουμε το βάρος μας. Η συγκεκριμένη έρευνα, εξέτασε 280 παχύσαρκα και 100 κανονικού βάρους άτομα.
Έβαλε τα άτομα αυτά να καταγράφουν ακριβώς τι καταναλώνουν για 10 μέρες (παχύσαρκα άτομα) και 14 μέρες (άτομα με κανονικό βάρος). Στα παχύσαρκα άτομα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατανάλωναν στο πρόγευμα από 121 έως 606 θερμίδες. Το ενδιαφέρον αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι ότι τα άτομα αυτά κατανάλωναν περίπου 550 θερμίδες στο μεσημεριανό και 550 θερμίδες στο βραδινό τους γεύμα, ανεξαρτήτως προγεύματος. Δηλαδή, είτε έτρωγαν πολλές είτε λίγες θερμίδες στο πρόγευμα, τα κυρίως τους γεύματα δεν επηρεάζονταν.
Το μόνο που επηρεαζόταν ήταν το πρωινό ενδιάμεσο (σνακ) που τις μέρες που κατανάλωναν μεγάλο πρόγευμα, ήταν συνήθως πιο χαμηλό σε θερμίδες. Στο τέλος της ημέρας, οι συνολικές τους θερμίδες όταν έτρωγαν μεγαλύτερο πρόγευμα ήταν περίπου 400 περισσότερες, απ’ ό,τι όταν έτρωγαν πρόγευμα φτωχότερο σε θερμίδες. Στα άτομα με κανονικό βάρος, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατανάλωναν στο πρόγευμα από 134 έως 674 θερμίδες.
Ούτε σε αυτά τα άτομα επηρεάστηκε θερμιδικά η κατανάλωση των κυρίως γευμάτων (μεσημεριανού και βραδινού), που κυμαινόταν γύρω στις 500 θερμίδες το κάθε γεύμα. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι ναι μεν το πρόγευμα πρέπει να καταναλώνεται συστηματικά και να μην αποφεύγεται, πρέπει όμως και να είναι ισορροπημένο ποιοτικά και θερμιδικά, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος. Πρόγευμα που είναι θερμιδικά πλούσιο, αυτόματα αυξάνει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες. Ο κανόνας για διατήρηση του βάρους είναι απλός: πρέπει να παίρνουμε ημερησίως όσες θερμίδες καταναλώνει το σώμα μας, μέσω της σωματικής άσκησης και των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Πηγή: mednutrition.gr