Η έγκαιρη πρόληψη μιας νέας πανδημίας γρίπης, αποτελεί το στόχο πολλών ερευνητών διεθνώς μετά την πανδημία (όπως χαρακτηρίστηκε) της νέας γρίπης Η1Ν1, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οδήγησε σε 18.000 θανάτους διεθνώς.
Ένας τρόπος να σταματήσει η εξάπλωσης μια καινούργιας γρίπης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και η άμεση αναγνώριση του παθογόνου ιού σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, τα διαθέσιμα σχετικά τεστ σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται είτε μεγάλου κόστους είτε μικρής ακρίβειας.
Πρόσφατα ωστόσο μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Brown και το Νοσοκομείο Memorial που εδράζεται στο Rhode Island δημιούργησαν ένα βιο-τσιπ, που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία ιών της γρίπης μέσω του εντοπισμού μιας συγκεκριμένης αλληλουχίας RNA και στη συνέχεια μέσω της χρήσης μικροσκοπικών μαγνητών σε ένα σωλήνα που «ξεχωρίζουν» – μέσω του μαγνητισμού – την αλληλουχία RNA που αντιστοιχεί σε ιό της γρίπη από το υπόλοιπο RNA.
Με απλά λόγια, το αποτέλεσμα είναι ένα αξιόπιστο και γρήγορο τεστ ανίχνευσης της γρίπης που θα μπορούσε δυνητικά να περιέχεται σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και να χρησιμοποιηθεί τόσο εύκολα όσο ένα iPhone, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Είναι μια χαμηλού κόστους συσκευή για την άμεση ανίχνευση των ιών, είτε της γρίπης, είτε του HIV, ή της φυματίωσης», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Anubhav Tripathi που συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα που τιτλοφορείται SMART («A Simple Method for Amplifying RNA Targets»).
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Molecular Diagnostics.
Πηγή: vita.gr