Χειρουργεία βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας ετοίμασαν Γερμανοί επιστήμονες. Με τη βοήθεια υπερσύγχρονων υπολογιστών μπορούν να «πλοηγούνται» με απόλυτη ακρίβεια στο σώμα των ασθενών.
Η τεχνολογία, που εφαρμόζεται ήδη στο πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία, παρουσιάστηκε στην Deutsche Welle. Στη χειρουργική αίθουσα του πανεπιστημίου έχουν τοποθετηθεί πέντε μεγάλες οθόνες υπολογιστή, σε ημικύκλιο γύρω από το χειρουργικό κρεβάτι.
Ο ασθενής συνδέεται με έναν μικρό πομπό που στέλνει μηνύματα. Οι υπέρυθρες ακτίνες στέλνουν και λαμβάνουν συνεχώς πληροφορίες, παρουσιάζοντας έτσι επί της οθόνης την πλήρη εικόνα της κατάστασης του ασθενούς κάθε δευτερόλεπτο. Η οθόνη του υπολογιστή παίζει τον ρόλο του χάρτη του σώματος, διευκολύνοντας τον γιατρό να συνεχίσει.
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης αντιστοιχούν με αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, παρουσιάζοντας την κατάσταση των οστών, των αγγείων και των νεύρων και συντονίζοντας αποτελεσματικά τις επόμενες χειρουργικές κινήσεις, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Με ένα κλικ ελέγχονται ανά πάσα στιγμή τα πάντα, ακόμη και τα πιο ευαίσθητα νεύρα, ενώ παράλληλα οι γιατροί έχουν πλήρη εικόνα της γενικής κατάστασης του ασθενούς.
Όλα τα δεδομένα που χρειάζονται οι γιατροί την ώρα του χειρουργείου πλέον ψηφιοποιούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η ακρίβεια και η ασφάλεια της επέμβασης. Μια μικροσκοπική κάμερα τοποθετείται στο εσωτερικό του ασθενούς και οδηγεί τις κινήσεις του γιατρού με ακρίβεια ενός τετάρτου του χιλιοστού.
Όταν τα χειρουργικά εργαλεία πλησιάζουν σε λανθασμένο σημείο, ακούγεται ένα προειδοποιητικός ήχος, δίνοντας οδηγίες για την άμεση αλλαγή πορείας. «Όπως το GPS εντοπίζει μέσω δορυφόρου την ακριβή θέση του οχήματος και δείχνει στον οδηγό την πορεία του, έτσι και οι υπέρυθρες ακτίνες οδηγούν αντίστοιχα στη διάρκεια του χειρουργείου» αναφέρει ο Γκέρο Στράους, καθηγητής Χειρουργικής στο Ινστιτούτο Χειρουργικής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου. Η χρήση υψηλής τεχνολογίας προϋποθέτει μια αντίστοιχου επιπέδου υψηλή κατάρτιση σε θέματα ιατρικής τεχνολογίας.
Το πανεπιστήμιο της Λιψίας σκοπεύει να περάσει σύντομα και στην τρισδιάστατη προσομοίωση του ασθενούς μέσω αντίστοιχων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Πηγή: ygeianews.gr