Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Manchester ίσως έρχεται τελικά να εξηγήσει το γιατί οι δίδυμοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή τους, αλλά και το τι μπορεί να συμβεί στα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την εποχή της σύλληψής τους έκαναν δίαιτα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν ιστούς από τον εγκέφαλο αγέννητων δίδυμων αρνιών, των οποίων οι μητέρες τρέφονταν ελάχιστα την εποχή της σύλληψής τους. Διαπίστωσαν επιγενετικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές που δεν ήταν γενετικά προγραμματισμένες, αλλά συντελέστηκαν εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στη μήτρα) στη δομή του DNA στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πρόσληψη φαγητού και τη γλυκόζη. Οι αλλαγές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και εμφάνισης διαβήτη μεταγενέστερα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαπίστωση αυτή αφορά και τους ανθρώπους. Επίσης, εκτιμούν ότι τα συμπεράσματα της έρευνάς τους παρέχουν νέα στοιχεία που εξηγούν γιατί οι δίδυμοι είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη διαβήτη, καθώς και τι μπορεί να συμβεί όταν κατά την εποχή της σύλληψης μια γυναίκα κάνει δίαιτα. Με άλλα λόγια, η συστηματικά μειωμένη πρόσληψη τροφής κατά τη σύλληψη εξαιτίας της δίαιτας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το παιδί αυτό να γίνει παχύσαρκος ενήλικας με τάση για διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology».