Είναι γεγονός ότι οι βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους άνδρες μετά τα πενήντα επηρεάζουν τη σωματική και τη σεξουαλική τους λειτουργία, με αποτέλεσμα όσο μεγαλώνουν το σεξ να μην είναι το ίδιο σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι γίνεται χειρότερο ή καλύτερο αλλά σημαίνει ότι αλλάζει.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Η σεξουαλική ζωή συνεχίζει να υπάρχει και να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον άνδρα μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Άλλωστε το πέρασμα του άνδρα στη μέση και στη συνέχεια στην τρίτη ηλικία δεν ισοδυναμεί με τη σεξουαλική του «σιγή».

Ένας άνδρας που βρίσκεται στη μέση ηλικία είναι πιθανό να παρουσιάσει ασθένειες, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, υπέρταση, κ.ά., οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική του λειτουργία. Για παράδειγμα ένας άνδρας με διαβήτη έχει αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει διαταραχή της στύσης μετά από αρκετά χρόνια της πάθησης. Εκτός όμως από το οργανικό και παθολογικό κομμάτι, ο άνδρας μετά τα πενήντα δε διεγείρεται με την ίδια ευκολία ή με την ταχύτητα του όπως στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, ένας άνδρας εξήντα ετών κατά τη σεξουαλική επαφή δεν αποκτάει στύση το ίδιο γρήγορα με έναν άνδρα είκοσι ετών. Βέβαια, σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ρόλος της γυναίκας συντρόφου είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αρκετές φορές, η γυναίκα είναι ωφέλιμο να αποκτά πιο ενεργό ρόλο και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο ιδιαίτερα στην αρχή της σεξουαλικής επαφής στα προκαταρκτικά παιχνίδια ώστε να επιταχύνει τη διέγερση του συντρόφου της. Αυτό έχει επίσης ως θετικό αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό και την ποικιλομορφία στη σεξουαλική ζωή και απόλαυση του ζευγαριού.

Η είσοδος του άνδρα στη μέση ηλικία συνοδεύεται πολλές φορές και με μείωση της σκληρότητας της στύσης, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στη διείσδυση ή στην απόλαυση κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό όμως που αλλάζει περισσότερο με την πάροδο της ηλικίας στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία είναι ότι παρατείνεται σταδιακά ο χρόνος του μεσοδιαστήματος ανάμεσα σε δύο σεξουαλικές επαφές. Δηλαδή ο άνδρας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να «περάσει» από την πρώτη σε μια δεύτερη σεξουαλική επαφή.

Παρόλα αυτά, μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές έρχεται να προστεθεί και μια ακόμη που για τους περισσότερους αποτελεί θετική εξέλιξη, η αύξηση του χρόνου της διείσδυσης μέχρι να έρθει η εκσπερμάτιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διάρκεια στη σεξουαλική απόλαυση και για τους δύο συντρόφους.

Εκτός όμως από τις βιολογικές αυτές μεταβολές, ο άνδρας που βρίσκεται στη μέση ηλικία συχνά έχει και πιο «εύθραυστη» ψυχολογία. Αισθάνεται περισσότερο ευάλωτος στις αλλαγές του χρόνου και έχει μεγαλύτερη ανάγκη για επιβεβαίωση στον επαγγελματικό, στον κοινωνικό, αλλά πολύ περισσότερο στο σεξουαλικό τομέα.

Έχοντας αντιληφθεί και παρατηρήσει τις βιολογικές αλλαγές στη σεξουαλική του έκφραση, αισθάνεται περισσότερο άγχος για τις σεξουαλικές του επιδόσεις και πολλές φορές ζητάει την επιβεβαίωση της συντρόφου του, της οποίας ο ρόλος και η συμπεριφορά σε αυτές τις καταστάσεις είναι καταλυτικός.

Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθεί να πάρει την επιβεβαίωση αυτή από άλλες μικρότερες γυναίκες, φλερτάροντας ή κάνοντας σεξ μαζί τους ώστε να καταφέρει να τονώσει την αυτοπεποίθησή του, ξεχνώντας όμως ότι πρώτα πρέπει να νιώσει καλά ο ίδιος με τον εαυτό του!

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Αργύρης Θεοδωρόπουλος
Ψυχολόγος Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr