Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να προστατέψουν τον οργανισμό μας από διάφορες παθήσεις. Έρευνες που έγιναν στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έδειξαν ότι τροφές όπως τα λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο του δέρματος.
Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή η μορφή καρκίνου είναι περιορισμένη στους λαούς της Μεσογείου σε σύγκριση με τα κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά στη βόρεια Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι εκτίθενται πολύ περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία.
Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει και από τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο, αφού τρόφιμα όπως ελαιόλαδο, ψάρια, γιαούρτι και πολλά φρούτα και λαχανικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.