H εφαρμογή ενός μεσογειακού τρόπου διατροφής σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων της υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal.
Τι είναι η υπνική άπνοια;
Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας οδηγεί σε συχνές διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, διαταράσσοντας με τον τρόπο αυτό τον φυσιολογικό ύπνο του ατόμου. Αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές ύπνου καθώς εμφανίζεται στο 2-4% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί έως και 20-40% σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, με την απώλεια βάρους να αποτελεί συχνά κομμάτι της ενδεδειγμένης αντιμετώπισης της πάθησης.
Η μελέτη
Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης εξέτασαν 40 παχύσαρκους ασθενείς, εκ των οποίων 20 εφάρμοσαν μία τυπική δίαιτα ενώ οι υπόλοιποι 20 ακολούθησαν Μεσογειακή διατροφή. Παράλληλα, έγινε σύσταση σε όλους τους συμμετέχοντες να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, περπατώντας τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς έλαβαν ειδική θεραπεία η οποία περιελάμβανε την εφαρμογή μιας μάσκας που παράγει ατμό με σκοπό να διατηρεί τους ανώτερους αεραγωγούς ανοιχτούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου, εκτιμώντας παραμέτρους του συνδρόμου όπως η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, οι κινήσεις των ματιών και το ροχαλητό, τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και μετά από 6 μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που ακολούθησαν την Μεσογειακή δίαιτα εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων της άπνοιας κατά τη διάρκεια του σταδίου REM του ύπνου, ενώ στην ίδια ομάδα παρατηρήθηκε και υψηλότερη συμμόρφωση στη δίαιτα μειωμένων θερμίδων, αύξηση στη σωματική δραστηριότητα και σημαντικότερη μείωση στο κοιλιακό λίπος.
Μένει πλέον να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες που να εξετάζουν την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα της υπνικής άπνοια, λαμβάνοντας υπ ‘όψιν τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της.
Μέχρι τότε, φροντίστε να ακολουθείτε ένα μεσογειακό σχήμα διατροφής ακολουθώντας ορισμένους απλούς κανόνες:
• Βάλτε ως βάση στη διατροφή σας τα υδατανθρακούχα τρόφιμα ολικής άλεσης (ψωμί, παξιμάδι, ζυμαρικά)
• Καταναλώστε καθημερινά γάλα, γιαούρτι και τυρί μειωμένων λιπαρών
• Συνοδέψτε τα γεύματά σας με σαλάτες εποχής
• Καταναλώστε φρέσκα φρούτα ή 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, δίνοντας βαρύτητα σε εκείνα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως είναι τα κόκκινα φρούτα
• Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο ως το κύριο λίπος του διαιτολογίου σας και προτιμήστε τρόφιμα που έχουν αντικαταστήσει το ζωικό λίπος με καλά ακόρεστα λιπαρά, όπως αλλαντικά με ελαιόλαδο.
• Βάλτε τα όσπρια και τα λαδερά στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο
• Καταναλώστε τουλάχιστον 1- 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, περιορίστε το κόκκινο κρέας σε 1-2 φορές/ 15 ημέρες.
Πηγή: nutrimed.gr