Ανακαλύφτηκε αιτία που οι αισιόδοξοι διατηρούν θετική προοπτική ακόμα και όταν οι ενδείξεις είναι αντίθετες, δήλωσαν οι ερευνητές.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Neuroscience», υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ καλός στην επεξεργασία θετικών ειδήσεων για το μέλλον.
Ωστόσο σε ορισμένους ανθρώπους οτιδήποτε αρνητικό πρακτικά αγνοείται και διατηρούν θετική άποψη για τη ζωή.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πράγματι η αισιοδοξία έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Ερευνητές από το University College London, δήλωσαν ότι περίπου το 80% των ανθρώπων είναι αισιόδοξοι ακόμα και αν δεν θεωρούν τον εαυτό τους τέτοιο.
Αξιολόγησαν 14 ανθρώπους για το επίπεδο αισιοδοξίας τους και τους εξέτασαν με απεικονιστική μέθοδο εγκεφάλου.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πόσο πιθανό ήταν να συμβούν 80 διαφορετικά κακά γεγονότα, όπως το διαζύγιο ή η εμφάνιση καρκίνου. Στη συνέχεια ρωτήθηκαν πόσο πιθανά ήταν στην πραγματικότητα. Στο τέλος της εξέτασης ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πάλι τις πιθανότητες.
Υπήρχε σημαντική διαφορά στα αναθεωρημένα σκορ αισιοδοξίας με βάση το αν η πραγματικότητα αποτελούσε καλά ή κακά νέα.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Tali Sharot, έδωσε το παράδειγμα για τον κίνδυνο καρκίνου στο 30%.
Αν ο συμμετέχων νόμιζε ότι ο κίνδυνος ήταν 40% τότε στο τέλος του πειράματος υποτιμούσε τον κίνδυνό του στο 31%.
Ωστόσο, αν ο συμμετέχων αρχικά νόμιζε ότι ο κίνδυνος ήταν 10% αύξανε οριακά τον κίνδυνο.
Όταν οι ειδήσεις ήταν θετικές, οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό που σχετίζεται με την επεξεργασία λαθών. Με αρνητικές πληροφορίες οι περισσότερο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν τη λιγότερη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό, ενώ οι λιγότερο αισιόδοξοι είχαν τη μεγαλύτερη, που υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος επιλέγει ποιες ενδείξεις να λάβει υπόψη.
Η Dr Sharot, δήλωσε ότι μηνύματα πως το κάπνισμα σκοτώνει δεν έχουν επίδραση, καθώς οι άνθρωποι σκέφτονται ότι οι πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο είναι χαμηλές. Το ποσοστό διαζυγίου είναι 50% αλλά οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι το ίδιο για αυτούς. Ο εγκέφαλος μεροληπτεί.
Η αισιοδοξία φαίνεται καλή για την υγεία. Έρευνα σε σχεδόν 100.000 γυναίκες έδειξε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στους αισιόδοξους.
Ωστόσο, η Dr Sharot σημειώνει ότι το αρνητικό είναι ότι υποεκτιμούμε τους κινδύνους.
Πηγή: iatronet.gr