Τα μυοσκελετικά προβλήματα είναι η δεύτερη αιτία μετά την γρίπη που επισκέπτεται ένας ασθενής τον γιατρό του, λέει η στατιστική. Επίσης, 1 στους 3 ενήλικες θα πάει στον γιατρό για πόνο στη μέση μια φορά τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ο μυοσκελετικός πόνος είναι πρώτα μηχανικής αιτιολογίας (άρση βάρους, κακή στάση, κακή εργονομία κλπ) και σε ένα μικρό βαθμό ρευματολογικός, σπλαχνικός κλπ. Μέχρι σήμερα η ιατρική πρακτική τον αντιμετώπιζε σαν φλεγμονή και οι συστάσεις ήταν φαρμακευτική αγωγή και αποχή από δραστηριότητες (ξεκούραση).
Σε επαναλαμβανόμενες υποτροπές ή σε περίπτωση που η αγωγή δεν είχε αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς πήραν τον δρόμο του χειρουργείου με όλο το κόστος, οικονομικό και κοινωνικό, που αυτό συνεπάγεται.
Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει δώσει σήμερα στον ασθενή πολλαπλές επιλογές για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του μυοσκελετικού πόνου. Οι μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας επιδοτούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την έρευνά τους σε τεχνολογία αιχμής που θα μειώσει δραστικά τα κόστη σε φάρμακα, χειρουργεία και αναρρωτικές άδειες.
Η αποκατάσταση έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου με τεχνολογίες σχεδόν διαστημικές, με τον κομπιούτερ, που ελέγχουν τη θεραπεία και την κάνουν αποτελεσματική αλλά συνάμα ασφαλή για τον ασθενή.
Αποσυμπίεση μεσοσπονδύλιου δίσκου
Μηχανήματα που μπορούν με τη χρήση ειδικού software να αλλάξουν την πίεση μέσα στον δίσκο (να την κάνουν αρνητική) και να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό αντλίας και ανάταξης της κήλης. Εφαρμογές σε κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, χαμηλή οσφυαλγία, σύνδρομο facet, σπονδυλική στένωση κλπ.
Θερμογραφία – ηλεκτρομυογραφία
Διαγνωστικές τεχνολογίες που δείχνουν τις δυσλειτουργείς στη σπονδυλική στήλη και τα άκρα. Δεν έχουν ακτινοβολία και είναι πολύ γρήγορες και αποτελεσματικές. Συμπληρώνουν τις μέχρι σήμερα εξετάσεις (μαγνητική, αξονική), δεν τις αντικαθιστούν.
Ευθυγράμμιση σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων
Επαναστατική μέθοδος και τεχνολογία με τη χρήση υπολογιστή για την αξιολόγηση και θεραπεία μηχανικών μυοσκελετικών παθήσεων. Ο υπολογιστής έχει τον έλεγχο της θεραπείας για μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή.
Θεραπεία και αξιολόγηση με ηλεκτρομαγνητικά πεδία
Μέχρι σήμερα οι ασθένειες εξετάζονταν σε βιοχημική βάση και γι’ αυτό η αγωγή είναι πρώτα βιοχημική (φάρμακα). Σήμερα η επιστήμη βλέπει τις παθήσεις και σε βάση βιοφυσική (ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρώπινου σώματος) και προσπαθεί να αξιολογήσει και κάποιες αυτοάνοσες παθήσεις με βάση τη βιοφυσική τους πλευρά. Ο ασθενής σκανάρεται από το μηχάνημα και όταν βρεθεί το έλλειμμα ηλεκτρομαγνητικού πεδίου το μηχάνημα τροφοδοτεί το σώμα με το αντίστοιχο ηλεκτρονικό loop.
Το μέλλον με την πρόοδο της τεχνολογίας και την εξοικείωση του κοινού με αυτή μάς επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις στην αξιολόγηση και θεραπεία του μυοσκελετικού πόνου. Κάποιες από αυτές τις εκπλήξεις είναι ήδη εδώ…
Πηγή: iatronet.gr