Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εντείνει τη δράση του κατά των κρουσμάτων μικροκεφαλίας στη Λατινική Αμερική, τα οποία συνδέονται με τον ιό Ζίκα που, όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ, θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ασία και την Αφρική οι οποίες έχουν «τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο».
Ο Άντονι Κοστέλο, ειδικός του ΠΟΥ, επισήμανε ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκπονεί «κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες» για τις εγκύους και συγκεντρώνει ειδικούς για να επεξεργαστούν έναν ορισμό για την μικροκεφαλία, στον οποίο θα περιλαμβάνεται μια προκαθορισμένη μέτρηση για το κεφάλι των μωρών.
Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο, στη Βραζιλία, ο Κοστέλο σημείωσε: «Πιστεύουμε στην ενοχή του συσχετισμού αυτού μέχρι αποδείξεως της αθωότητάς του».
Έχει ουσιαστική σημασία μια «μαζική δέσμευση της κοινωνίας» σε περιοχές στις οποίες μεταφέρεται ο ιός Ζίκα από τα κουνούπια και η ταχεία ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων, καθώς η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του ιού μπορεί να χρειαστεί χρόνια, υπογράμμισε επίσης.
Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας άνδρας προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα επιδημίας του ιού στο βασίλειο παρά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από το 2012.
Οι υγειονομικές αρχές δεν διευκρίνισαν σε ποια περιοχή της χώρας βρίσκεται ο 22χρονος Ταϊλανδός που προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα, αλλά επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του ιού με αυτό που πλήττει σήμερα τη Λατινική Αμερική.
Το κρούσμα του ιού Ζίκα «επιβεβαιώθηκε κατόπιν εξετάσεων αίματος» που έγιναν σε νοσοκομείο της Μπανγκόγκ, διευκρίνισε ο Σάντι Σρισερμπόκε, διευθυντής του νοσοκομείου Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.
Ο 22χρονος, ο οποίος έχει αναρρώσει, εξήλθε τώρα από το νοσοκομείο, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
«Δεν είναι μια νέα νόσος στην Ταϊλάνδη (…) είχαμε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα το 2012. Έκτοτε, δεν έχουμε κατά μέσον όρο περισσότερα από 5 κρούσματα ετησίως», συμπλήρωσε ο Αμουάι Γκαζιίνα, του υπουργείου Υγείας.
«Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού (…) δεν είχαμε ποτέ μια επιδημία του ιού Ζίκα στην Ταϊλάνδη, όλα τα κρούσματα ήταν μεμονωμένα», κατέληξε.
Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης).
Ο ΠΟΥ δεν έχει μέχρι στιγμής εκδώσει κάποια ταξιδιωτική οδηγία για τις ζώνες οι οποίες έχουν πληγεί από τον ιό αυτόν, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες.
Ο διεθνής οργανισμός ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει «πάρα πολύ μεγάλη υποψία, αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά» για μια σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και την «έκρηξη» στη Λατινική Αμερική του αριθμού των κρουσμάτων μικροκεφαλίας.