Στις μέρες μας η απόκτηση και η διατήρηση ενός υγιούς και σφριγηλού σώματος, χωρίς τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα αποτελεί αυτοσκοπό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.
Καθημερινά, εκατομμύρια γυναικών ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, το οποίο εκδηλώνεται όλο και περισσότερο, αφού το 85% των γυναικών πλέον εμφανίζει αυτό το πρόβλημα μετά την ηλικία των 20.
Τί είναι όμως η κυτταρίτιδα;
Πρόκειται για υπολειτουργία της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών και άχρηστων προιόντων στο μεσοκυττάριο χώρο. Σύμφωνα πάντοτε με μελέτες, παρατηρείται διαταραχή στο μηχανισμό πολυμερισμού και από-πολυμερισμού των πολυσακχαριτών, με αποτέλεσμα την σκλήρυνση του συνδετικού ιστού.
Είναι η κυτταρίτιδα αρρώστια;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) χαρακτηρίζει ως αρρώστια κάθε διαταραχή της σωματικής,ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον ορισμό,πρέπει να πούμε ότι η κυτταρίτιδα είναι αρρώστια, ενώ πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση για όλες τις γυναίκες,η οποία οφείλεται στη δομή του δέρματός της και στις ορμόνες της.
Γιατί παρατηρείται στις γυναίκες και όχι στους άνδρες;
Έπειτα από βιοψίες εν τω βάθει δέρματος μηρών και γλουτών σε γυναίκες και σε άνδρες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανατομική διαφορά κατασκευής. Στις γυναίκες, ο υποδόριος ιστός αποτελείται από τρία επίπεδα λίπους με δύο δεσμίδες συνδετικού ιστού ανάμεσά τους. Η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή και το πάνω τμήμα του υποδόριου ιστού περιέχει μεγάλα λιποκύτταρα. Οι περιοχές με τα λιπώδη κύτταρα μπορούν να αλλάζουν σχήμα, οπότε αλλάζει και η εμφάνιση της επιδερμίδας. Οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού που συνδέουν τα λιποκύτταρα με το κατώτερο στρώμα του υποδόριου ιστού, έχουν κάθετη διάταξη προς τα κάτω και τοξοειδή προς τα πάνω.
Στους άνδρες η επιδερμίδα είναι παχύτερη, το άνω τμήμα του υποδόριου ιστού λεπτότερο, το χόριο είναι παχύτερο και οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού διασταυρώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν τα λιπώδη κύτταρα μικρά,πολυγωνικά και ανθεκτικά στην πίεση.
Πηγή: nutrimed.gr