Τα χέρια λένε πως είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας και της υγείας μας. Όσο για τα νύχια; Γι’ αυτά λένε πως είναι η κορνίζα του, το τελείωμα του, η υπογραφή του.

Η όψη και το χρώμα, λοιπόν, των χεριών μας αποκαλύπτουν όχι μόνο προβλήματα υγείας, αλλά και τον τρόπο της φροντίδας που τους παρέχουμε. Εκείνο που απομένει σ’ εμάς δεν είναι τίποτε άλλο από το να μάθουμε να αποκρυπτογραφούμε τα διάφορα σημάδια κινδύνου που εκπέμπουν τα χέρια μας, έτσι ώστε να μπορούμε έγκαιρα να τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.

Σημάδια γηρατιών

Καφέ κηλίδες, λεκέδες, λεπτές ρυτίδες, που έρχονται όχι μόνο με την ηλικία, αλλά και εξαιτίας της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας και της καθημερινής ταλαιπωρίας.

Ένας τρόπος να απαλλαχθεί κανείς σήμερα από τα αναπόφευκτα αυτά σημάδια είναι τα λέιζερ χρωματικών βλαβών. Αν, μάλιστα, τα λέιζερ συνδυαστούν και με μια ειδική θεραπεία με βαθύ πίλινγκ, ενυδάτωση και εμπλουτισμό της επιδερμίδας με πολύτιμα συστατικά, τότε το αποτέλεσμα θα είναι χέρια απαλά και νεανικά.

Μια τέτοια θεραπεία απαιτεί 4 συνεδρίες και ολοκληρώνεται σε 40 περίπου μέρες.

Σκληρύνσεις

Εμφανίζονται στα δάχτυλα των χεριών και στις παλάμες, ιδιαίτερα σε αυτούς που κάνουν βαριά χειρονακτική εργασία. Συνήθως είναι ακίνδυνες και εξαφανίζονται σε μερικές εβδομάδες. Υπάρχουν και ειδικοί θεραπευτές, οι οποίοι με συγκεκριμένες τεχνικές κόβουν την επιφάνεια των σκληρύνσεων.

Παρωνυχία

Πρόκειται για λοίμωξη του δέρματος που βρίσκεται κοντά στο νύχι. Εμφανίζεται κυρίως σε αυτούς που βάζουν πολλές ώρες τα χέρια τους στο νερό. Αιτία μπορεί να είναι βακτήρια ή μύκητες.

Σε οξείες λοιμώξεις η δερματική πτυχή του νυχιού πρήζεται, κοκκινίζει και πονάει. Όσο για το δέρμα, αυτό μπορεί να ξεκολλήσει από τη βάση του νυχιού και όταν το πιέζετε, ίσως βγάζει και πύον.

Παραμορφωμένα και δυσχρωματικά νύχια

Εύθραυστα, σπασμένα, νύχια με ανώμαλη επιφάνεια…Σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά μπορεί να μη φταίει η έλλειψη φροντίδας, αλλά η αλλαγή στην εμφάνιση ή στο χρώμα ενός νυχιού να κρύβει κάποια πάθηση, εφόσον όλες οι δερματικές ασθένειες (μυκητιάσεις, κύστεις, ψωρίαση, έκζεμα κ.ά.) «φωλιάζουν» και στα νύχια. Πάντως, ένα νύχι που βγαίνει πάντα παραμορφωμένο πρέπει να εξετάζεται από γιατρό.

Οι μυκητιάσεις των νυχιών ανταποκρίνονται, μερικές φορές, σε αντιμυκητιασικά χάπια που συστήνει ο δερματολόγος.

Οι πτυχώσεις και οι ραβδώσεις για τα νύχια είναι ό,τι και οι ρυτίδες για το πρόσωπο, δηλαδή σημάδια γήρανσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις αποφεύγετε να κόβετε τα νύχια σας με ψαλιδάκι ή πένσα και προτιμήστε να τα λιμάρετε με πολύ λεπτή χάρτινη λίμα.

Χρωματικά… παιχνίδια νυχιών

Νύχια με βαθιά μπλε απόχρωση μπορεί να κρύβουν αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα.
Νύχια κίτρινα, γκρίζα ή πρασινωπά ίσως υποδηλώνουν κάποιον όγκο.
Μικρές μαύρες περιοχές σαν να έχει μπει κάποιο αγκάθι εμφανίζονται κάτω από το νύχι σε περιπτώσεις λοιμώξεων των καρδιακών βαλβίδων.
Σε μερικές μυκητιάσεις το νύχι γίνεται πιο παχύ, αλλάζει χρώμα και αποκτά ρυτιδωμένη επιφάνεια.
Ένα χτύπημα στο νύχι μπορεί να προκαλέσει ένα ή περισσότερα μικρά άσπρα… μπαλώματα.

Πηγή: belife