Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ κατά τους AIDS η ύφεση, που οφείλεται στην αυξημένη χρήση του προφυλακτικού, παρατηρείται τουλάχιστον στις μισές από τις 25 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο παγκοσμίως.
Η συχνότητα εμφάνισης του ιού HIV στους νέους σημειώνει πτώση σε πολλές χώρες, οι οποίες θεωρούνται βασικές για τη μετάδοση του ιού.

Στη σύνοδο του ΟΗΕ το 2001 για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη τέθηκε ο διεθνής στόχος της μείωσης κατά 25% της συχνότητας εμφάνισης του ιού στους νέους.

Στις χώρες που πέτυχαν τον στόχο αυτό συγκαταλέγεται η Μποτσουάνα, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Αιθιοπία, η Κένυα, το Μαλάουι, η Ναμίμπια και η Ζιμπάμπουε, ενώ το Μπουρούντι, το Λεσόθο, η Ρουάντα, η Σουαζιλάνδη, οι Μπαχάμες και η Αϊτή αναμένεται να πετύχουν το στόχο μέχρι τα τέλη του 2010.

Η μείωση των νέων κρουσμάτων οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στο γεγονός ότι η σεξουαλική ζωή αρχίζει σε μεγαλύτερη ηλικία. Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμη, ο περιορισμός του αριθμού των ερωτικών συντρόφων και η αυξημένη χρήση του προφυλακτικού στους νέους.

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια νέοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών, ζουν με το AIDS, ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε το Νοέμβριο, ότι ο αριθμός των οροθετικών ανέρχεται σε 33,4 εκατομμύρια.