Ένας 67χρονος επιστήμονας από το Λονδίνο έγινε ο πρώτος ασθενής που έκανε το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα που ανέπτυξε η BioNTech, το οποίο δοκιμάζεται σε επτά χώρες.
Ο Janusz Racz, που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, διαγνώστηκε με καρκίνο τον Μάιο και αμέσως μετά ξεκίνησε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Περιγράφοντας στην εφημερίδα Guardian τους λόγους για τους οποίους δέχτηκε να δοκιμάσει το νέο εμβόλιο, είπε ότι «είμαι κι εγώ επιστήμονας και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης -ειδικά στην ιατρική- έγκειται στο ότι οι άνθρωποι δέχονται να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους έρευνες».
«Ελπίζω το εμβόλιο να αντιμετωπίσει τα καρκινικά κύτταρα και να αποδειχθεί αποτελεσματική η θεραπεία», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Τι είναι το νέο εμβόλιο
Το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, γνωστό ως BNT116, είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), τον συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα και σήμερα δοκιμάζεται παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.
Συνολικά περίπου 130 ασθενείς -από ασθενείς πρώτου σταδίου, πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολίες, μέχρι και προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο- θα κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με ανοσοθεραπεία.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ, για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό, ώστε να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα, που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.
Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αντίθετα από τη χημειοθεραπεία.