Στον παγκόσμιο συναγερμό που έχει σημάνει για την ευλογιά των πιθήκων αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής 16/8 ο καθηγητής Mικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. «Η νέα παραλλαγή του ιού προκαλεί σοβαρότερες λοιμώξεις», επεσήμανε ενώ αναφερόμενος στον ιό του Δυτικού Νείλου τόνισε ότι θα δούμε περισσότερα περιστατικά.

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι νέο νόσημα. Υπήρχε από το 1970, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και είναι ενδημικό σε πολλές περιοχές της Αφρικής» δήλωσε στο ERTNews ο καθηγητής Mικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. Μιλώντας για τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά που καταγράφονται σε αφρικανικές χώρες αλλά και το πέρασμα της μολυσματικής νόσου ο καθηγητής υπενθύμισε ότι το 2022 υπήρξε η πρώτη μεγάλη εξάπλωση στον ανεπτυγμένο κόσμο, με αρκετά περιστατικά στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

«Είχαμε περιστατικά μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη, ειδικά σε κλειστές κοινωνικές ομάδες, αλλά μπόρεσε και περιορίστηκε αυτή η εξάπλωση σχετικά γρήγορα» σημείωσε ο κ. Τσάκρης.

«Το 2024 έχουμε μια νέα υποπαραλλαγή του ιού (mpox), η οποία είναι πιο παθογόνος, κάνει σοβαρότερες λοιμώξεις και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η επιδημία έχει προκαλέσει πάνω από 15.000 περιστατικά και 500 θανάτους μόνο στο Κονγκό. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι η νέα αυτή παραλλαγή μολύνει παιδιά και ενήλικες» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια εγρήγορση σε ένα σύστημα υγείας το οποίο έχει σημαντικά προβλήματα, να μπορέσει να υπάρξει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ώστε να περιοριστεί αυτή η εξάπλωση».

«Η μετάδοση της νόσου παρατηρήθηκε κυρίως μεταξύ σεξουαλικών συντρόφων»

Αναφερόμενος στον τρόπο μετάδοσης της νόσου, ο καθηγητής σημείωσε πως «παρατηρήθηκε κυρίως μεταξύ σεξουαλικών συντρόφων στην εξάπλωση του 2022, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με άλλους τρόπους, όπως μέσω πληγών ή μέσω της αναπνευστικής οδού».

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Καλλιθέα ήταν μόνο η αρχή
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στον ιό του Δυτικού Νείλου, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για τροπικό νόσημα που στη χώρα μας έχει αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 15 χρόνια».

Το πρώτο κρούσμα στην Καλλιθέα ήταν μόνο η αρχή είπε λέγοντας ότι θα δούμε περισσότερα περιστατικά, καθώς «με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα στάσιμα νερά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αναμένεται να δούμε περισσότερα περιστατικά τις επόμενες εβδομάδες». Και όπως είναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κρούσματα θα έχουμε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον ιό, και συνέστησε να αποφεύγονται τα στάσιμα νερά που ευνοούν την αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Τέλος, ο καθηγητής μίλησε και για τον κορονοϊό, εξηγώντας ότι «είχαμε μεγάλη έξαρση φέτος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής του ιού, η οποία μολύνει ακόμα και άτομα που είχαν ήδη νοσήσει ή εμβολιαστεί».

«Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί ακόμα και μια μικρή έξαρση του ιού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες» κατέληξε ο καθηγητής.