Η ρύπανση του Ασωπού έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση των τροφίμων που παράγονται στην περιοχή. Συγκεκριμένα, καρότα, πατάτες και κρεμμύδια, των οποίων οι ρίζες ακουμπούν στο έδαφος, απορροφούν το εξασθενές χρώμιο με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μάλιστα, το εξασθενές χρώμιο πέρασε και στην Εύβοια από απόβλητα, γεγονός που κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σημειώνουν πως είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε ποια προϊόντα έχουν μολυνθεί και να πάψουν να παράγονται παρά να αλλάζουν τον τόπο προέλευσής τους οι παραγωγοί!
Πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενιαίου Φορέα Ελέγχου αποφάσισε να πραγματοποιήσει ελέγχους έστω και καθυστερημένα, σημειώνουν στελέχη του υπουργείου. Δεν απομένει παρά η υλοποίησή του, μιας και από μελέτες που έχουν γίνει προκαλούνται προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό ιδίως στις έγκυες και τα παιδιά.