Οι συχνοί έλεγχοι που γίνονται στα ψάρια ιχθυοτροφείου τα καθιστούν ασφαλή για την υγεία. Παρόλα αυτά οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί κατά την επιλογή τους, σύμφωνα με τον ιχθυολόγο Γεώργιο Φώτη.
Αρχικά θα πρέπει να προσέχουμε να είναι ζωηρά τα μάτια των ψαριών και όχι άσπρα γιατι αυτό σημαίνει ότι ήταν κατεψυγμένα και τα αποψύξανε.
Η σάρκα του ψαριού θα πρέπει να είναι συμπαγής, τόσο ώστε, αν την πατήσουμε με το δάκτυλο, να μην μείνει το αποτύπωμα.
Σημαντικό είναι επίσης να δούμε αν το ψάρι έχει στην επιφάνειά του υπερβολική ποσότητα βλέννας, γιατί αυτό δείχνει ότι την παρήγαγε με σκοπό να προστατευτεί από το μολυσμένο περιβάλλον στο οποίο ζούσε.
Η Ελλάδα παράγει ετησίως 80.000 τόνους ψαριών, εκ των οποίων οι 50.000 είναι τσιπούρες και τα υπόλοιπα λαυράκια, και εξάγει το 70% του συνόλου.
Σύμφωνα με τον κ. Φώτη θα πρέπει να προτιμούμε ψάρια με βάρος μέχρι 400 γραμμάρια γιατί από κει και πάνω, συσσωρεύουν πολύ λίπος που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα.