Ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca που αποσύρθηκε από την ίδια την εταιρεία «έσωσε έξι εκατομμύρια ζωές», σημειώνοντας ότι οι παρενέργειες είναι σπανιότατες σε ό,τι αφορά τις θρομβώσεις.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» υπογράμμισε: «Οι θρομβώσεις είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά και με το εμβόλιο της Johnsson&Johnsson, δηλαδή τα εμβόλια τα οποία είχαν αδενοϊό».
«Η απόσυρση του εμβολίου δεν σχετίζεται με την παρενέργεια, αλλά με το ότι παράχθηκε για να αντιμετωπίσει την πανδημία και πλέον δεν είναι αποτελεσματικό, γιατί δεν σκόπευαν να το επικαιροποιήσουν για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κύματα», συμπλήρωσε.
Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης: «Η εταιρεία απέσυρε την άδειά της από μόνη της, δηλαδή χωρίς οδηγία του EMA. Και να επισημάνουμε ότι ο ίδιος ο EMA είχε αναφέρει την πιθανότητα των σπανιότατων θρομβώσεων. Δεν είναι κάτι καινούργιο».
Σε ερώτηση για τη σπανιότητα της εμφάνισης θρομβώσεων απάντησε: «Η παρενέργεια είναι σπανιότατη, είναι δηλαδή 1-2 στις 100.000».
Ερωτηθείς για το αν είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος ότι ενδεχομένως θα μπορούσε το εμβόλιο να προκαλέσει θρόμβωση ο καθηγητής απάντησε: «Όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες και υπάρχει ένα φυλλάδιο που μπορεί κάποιος να διαβάσει».
Σε άλλη ερώτηση για το αν ενδεχομένως υπάρξουν στο μέλλον κι άλλες παρενέργειες από τα εμβόλια απάντησε: «Ό,τι έγινε, έγινε εντός του πρώτου μήνα. Ήταν σπανιότατες παρενέργειες. Όταν πηγαίνουμε στη δουλειά μας κάθε μέρα, έχουμε δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουμε από ατύχημα παρά από το εμβόλιο».
Κλείνοντας ανέφερε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έσωσε έξι εκατομμύρια ζωές. Είναι η μισή Ελλάδα. Η μισή Ελλάδα σώθηκε από το συγκεκριμένο εμβόλιο» για να τονίσει ότι: «κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή, κυρίως στις ιατρικές πράξεις, έχει έναν κίνδυνο».