Το σιρόπι είναι ιδανικό γιατρικό για το βήχα γιατί το μέλι είναι ιδιαίτερα μαλακτικό. Η επιπρόσθετη γλυκύτητα καλύπτει και τη δυσάρεστη γεύση των βοτάνων. Τα σιρόπια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν τα γιατρικά για παιδιά.

Υλικά:

-500ml έγχυμα ή αφέψημα*
-500γρ. μέλι
-κατσαρόλα
-ξύλινο κουτάλι
-μπουκάλι από σκούρο γυαλί και κατά προτίμηση με βούλωμα από φελό. Ο φελός είναι σημαντικός, επειδή συχνά γίνονται ζυμώσεις στα σιρόπια και οι μπουκάλες με βιδωτό πώμα μπορεί να εκραγούν.
-χωνί

Παρασκευή:

-Θερμάνετε 500ml εγχύματος ή αφεψήματος σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε 500γρ. μέλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθούν.
-Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και βάλτε το σε ένα μπουκάλι από σκούρο γυαλί. Σφραγίστε με φελό.

Μερικά βότανα για το βήχα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
-φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι, κανέλα.

*Για να φτιάξετε έγχυμα ή αφέψημα:
-Χρησιμοποιήστε το έγχυμα για τα άνθη και τα φυλλώδη τμήματα των φυτών.
Πρότυπες ποσότητες για το έγχυμα: 30γρ. αποξηραμένο βότανο ή 75γρ. νωπό βότανο σε 500ml νερό.

Παρασκευή: Βάζουμε το βότανο στο νερό πριν βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο μ΄ ένα καπάκι για 5-10 λεπτά. Επειδή το βραστό νερό διασκορπίζει τα πολύτιμα πτητικά έλαια των βοτάνων στον ατμό μην τα αφήνετε να βράσουν.

-Χρησιμοποιήστε το αφέψημα για ρίζες, φλοιούς και τα κλαδάκια των φυτών. Αυτά τα μέρη είναι απαραίτητο να σιγοβράσουν ώστε να εξαχθούν. Το σκληρό βότανο πρέπει να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια.
Πρότυπες ποσότητες για το αφέψημα: 30γρ. αποξηραμένο βότανο ή 60γρ. νωπό βότανο σε 750ml νερό, που με τη θέρμανση γίνονται 500ml.

Παρασκευή: Προκειμένου να μη χαθούν τα πτητικά συστατικά, τοποθετούμε ένα καπάκι πάνω στο μπρίκι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου, μέχρι ο όγκος του να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Αφού καταπέσουν και διαχωρισθεί το στερεό από το υγρό, είναι έτοιμο.

Πηγή: fysei.blogspot