Νέες έρευνες για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια ή τα παγωτά, αποκαλύπτει πως είναι τόσο εθιστικά, όσο τα σκληρά ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη.
Η New York Post αναφέρει ότι έγινε ανάλυση σε 281 μελέτες από 36 διαφορετικές χώρες και κατέγραψε πως ένα 14% των ενηλίκων είναι εθισμένοι σε επεξεργασμένες τροφές, παρότι είναι συνδεδεμένες με την αύξηση του καρκίνου, τους πρόωρους θανάτους και την ψυχολογική δυσφορία.
Η Ashley Gearhardt, επικεφαλής της ανάλυσης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι εφάρμοσε τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για τη διάγνωση του εθισμού σε ουσίες. Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν την ανεξέλεγκτη και υπερβολική κατανάλωση, τις λιγούρες και τη συνεχή πρόσληψη παρά τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
«Ο συνδυασμός επεξεργασμένων υδατανθράκων και λιπών που βρίσκονται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται να έχει μια υπερ-προσθετική επίδραση στα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, πάνω από οποιοδήποτε από τα μακροθρεπτικά συστατικά», είπε χαρακτηριστικά. Αλλά το γιατί ακριβώς είναι τόσο εθιστικές παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο για τους ειδικούς, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύουν ότι μπορεί να μην είναι ένα μόνο συστατικό που κάνει εθιστικές τις καραμέλες ή τα κράκερ – σε αντίθεση με τη νικοτίνη στον καπνό – αλλά μάλλον οι πολλαπλές αντενδείξεις.
Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα φυσικής προέλευσης τείνουν να έχουν περισσότερους υδατάνθρακες ή περισσότερα λίπη, αλλά όχι υψηλά επίπεδα και των δύο, ενώ οι επεξεργασμένες τροφές έχουν δυσανάλογα υψηλότερα επίπεδα και των δύο. Έτσι, η κατανάλωση τους πυροδοτεί μια έκρηξη ντοπαμίνης που ακολουθείται από μια ξαφνική πτώση, με αποτέλεσμα έναν ατελείωτο κύκλο – παρόμοιο με αυτόν που έχει κάποιος που είναι εθισμένος στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά.
«Τα εθιστικά προϊόντα δεν είναι εθιστικά για όλους», ανέφερε ο καθηγητής van Tulleken και πρόσθεσε πως «σχεδόν το 90% των ανθρώπων μπορεί να δοκιμάσει αλκοόλ και να μην αναπτύξει μια προβληματική σχέση. Πολλοί μπορούν να δοκιμάσουν τσιγάρα ή ακόμα και κοκαΐνη και επίσης να μην εθιστούν».
Έτσι, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι επεξεργασμένες τροφές πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά αν ένας άνθρωπος είναι επιρρεπής στην κατανάλωση τους, πόσο μάλλον όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης ανθυγιεινής συνήθειας.