Την εκτίμησή του ότι η χώρα ήταν απροετοίμαστη να δεχθεί το κύμα οικονομικής μετανάστευσης, τόνισε στην ομιλία στο συνεδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, με θέμα«Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης», ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.
«Είναι γεγονός ότι η χώρα μας άργησε τραγικά να αντιληφθεί τις σημαντικές προκλήσεις που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στο συγκεκριμένο τομέα, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το κύμα της οικονομικής μετανάστευσης που δέχθηκε η Ελλάδα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, προφανώς δεν ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει την Πολιτεία με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, αλλά και ενός σαφούς διεκδικητικού πλαισίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα μας βρέθηκε απροετοίμαστη και απέναντι στο επόμενο κύμα μεταναστών, αυτή τη φορά από την Ασία και την Αφρική. Από το 2000 και μετά, είδαμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και να γιγαντώνεται ανεξέλεγκτα. Όλο αυτό το διάστημα, η αντιμετώπιση εκ μέρους του κράτους υπήρξε αποσπασματική. Με «πυροσβεστικές» κινήσεις, οι οποίες δεν είχαν καμία συνέχεια και κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Τις συνέπειες τις είδαμε και εξακολουθούμε σε μεγάλο βαθμό να τις βλέπουμε: γκετοποίηση,, ερήμωση και εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αύξηση της εγκληματικότητας, τεράστια οικονομική ζημιά για τις επιχειρήσεις, αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Και βεβαίως, εφιαλτική διαβίωση για τους ίδιους τους μετανάστες, κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προσβάλλουν τον ίδιο τον πολιτισμό μας.
Η οικονομική κρίση λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ως καταλύτης, ώστε το πρόβλημα να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, μέσα σε ένα εξαιρετικά «εύφλεκτο» πολιτικό και κοινωνικό τοπίο. Να λειτουργήσει ως αφορμή για την ανάδειξη ακραίων πολιτικών απόψεων, αντιπαραθέσεων και συμπεριφορών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η διαμόρφωση μιας νέας, συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί για την Ελλάδα ζήτημα επιβίωσης. Ζήτημα οικονομικής σταθεροποίησης, ζήτημα προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλότητας στη χώρα.
Η ενεργοποίηση που υπήρξε τους τελευταίους μήνες, από πλευράς της Αστυνομίας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» είχε πράγματι θετικά αποτελέσματα, τόσο στο θέμα της εισροής μεταναστών από τον Έβρο όσο και στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στο κέντρο της Αθήνας. Αντίστοιχη εντατικοποίηση δράσεων θα πρέπει να υπάρξει και από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος, όσον αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.
Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια, δεν αρκεί από μόνη της για να δώσει λύση σε ένα τόσο πολύπλοκο και πολυδιάστατο πρόβλημα.
Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικώντας τήρηση των συλλογικών συμφωνιών, ενίσχυση των δομών θωράκισης των εξωτερικών συνόρων, ενέργειες για την πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και αύξηση των πόρων για την υποστήριξη των χωρών του μεσογειακού νότου, που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης μετανάστευσης.
Επιπλέον, απαιτείται η διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πολιτικής με στόχο την ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών, με μέριμνα σε θέματα εκμάθησης γλώσσας, εκπαίδευσης, εργασίας και ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης κτλ.
Βεβαίως είναι απαραίτητο να υπάρξει μια ευρύτερη κινητοποίηση με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα μετανάστευσης. Η περιθωριοποίηση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού αποτελεί σημαντικό ζητούμενο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, θα πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα με ουσιαστικές πολιτικές και δράσεις, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Η σύγχρονη επιστημονική γνώση και η εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες έχουν δεχθεί μαζικές ροές μετανάστευσης, θα συμβάλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Εύχομαι λοιπόν κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. Ελπίζω ότι θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί με επιτυχία σε μια εθνικής σημασίας πρόκληση».