Στον Ελαιώνα ζουν από χθες περίπου 170 πρόσφυγες που είχαν στήσει καταυλισμό μέσα στο Πεδίον του Άρεως. Η μεταφορά τους έγινε με οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ τριάντα αρνήθηκαν να μετακινηθούν. Πλέον αναμένεται η περιοχή να καθαριστεί από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων ενώ θα αστυνομεύεται για να αποτραπεί η προσέλευση και άλλων μεταναστών, στους οποίους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συστήνεται να πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα.
«Παράδειγμα και υπόδειγμα και για άλλους τέτοιους χώρους σε όλη την Ελλάδα που θα φιλοξενούν πρόσφυγες» χαρακτήρισε τον Βοτανικό η αρμόδια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου που βρισκόταν από νωρίς το μεσημέρι στο χώρο και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές απαιτούν να έχουμε τέτοιους χώρους ώστε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις απέναντι στους πρόσφυγες, που κυνηγημένοι από τον πόλεμο αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο», τόνισε.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή» η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να δημιουργηθούν υπηρεσίες πρώτης υποδοχής μεταναστών σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες φιλοξενίας και να αυξηθούν οι δυνατότητες και το προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους σε εύλογο χρόνο.
Η αρμόδια υπουργός έστρεψε τα βέλη της και προς τον δήμαρχο της Κω λέγοντας πως επελέγη η λύση της επιβίβασης προσφύγων σε πλοίο «ελλείψει συνεργασίας με τον δήμαρχο, ο οποίος δεν θέλει να υπάρχουν τέτοιες δομές στο νησί, όπως, άλλωστε, δηλώνει δημόσια».
Την ίδια ώρα στο νησί παραμένουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες- και καθημερινά καταφτάνουν κι άλλοι- ενώ σχεδόν 500 πρόσφυγες από τη Συρία επιβιβάστηκαν από χθες στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έχει καταπλεύσει στην Κω. Η διαδικασία έγινε με λίγα «παρατράγουδα» καθώς μετανάστες άλλων εθνικοτήτων αντέδρασαν επειδή δόθηκε προτεραιότητα στους Σύρους παρότι είχαν φτάσει στο νησί μόλις την προηγούμενη ημέρα. Η προσέλευση των προσφύγων στο πλοίο έγινε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία και το Λιμενικό ενώ το πλοίο, το οποίο θα παραμείνει στην περιοχή για περίπου 15 ημέρες, αναμένεται να αντικατασταθεί στη συνέχεια με άλλο.
Το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται στην Κω κορυφώθηκε με τον εντοπισμό ενός έφηβου Σύρου νεκρού. Τη σορό του 16χρονου, τον οποίο αναζητούσε συγγενικό πρόσωπο, εντόπισε σε δύσβατη παραλία κοντά στην Αγία Ειρήνη στην Κω περιπολικό όχημα της Λιμενικής Αρχής σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.
Τραγική είναι η κατάσταση και στη Μυτιλήνη όπου εκατοντάδες μετανάστες έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψουν αλλά δεν βρίσκουν εισιτήριο στα πλοία που φεύγουν για τον Πειραιά. Έτσι παραμένουν εκεί εγκλωβισμένοι ενώ η εικόνα του λιμανιού είναι εικόνα πρόχειρου καταυλισμού και σκουπιδότοπου με γυναίκες, παιδιά, υπερήλικες, να κοιμούνται στο έδαφος χωρίς να εξασφαλίζονται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.
Το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων απασχολεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει πως μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου θα είναι «το επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά την διάσωση της Ελλάδας, με το οποίο θα δείξουμε αν είμαστε σε θέση να δρούμε από κοινού», χαρακτηρίζοντας «ανάξια» της Γερμανίας τα κρούσματα βίας σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων το τελευταίο διάστημα. Τόνισε ωστόσο ότι η οικονομική δυσπραγία δεν αποτελεί λόγο χορήγησης ασύλου.
«Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο από ό,τι η Ελλάδα και η σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου».