Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελλάδας έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα. Στην επιστολή η Ομοσπονδία εκφράζει την απογοήτευσή της που η πρότασή της για τα αδέσποτα δεν συμπεριλαμβάνεται στις τροπολογίες για το νόμο για τα αδέσποτα.
Η Ομοσπονδία προτείνει να υπογράφεται μια δήλωση μεταξύ του ιδιοκτήτη, που γέννησε το κατοικίδιό του και του υιοθετούντος το ζώο, με τα στοιχεία αυτών και του ζώου η οποία θα κατατίθεται στον οικείο Δήμο.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Κύριε Υπουργέ,
Επιτρέψτε μας κατ αρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την σθεναρή στάση σας στο θέμα του ακρωτηριασμού των ζώων και γενικά στα θέματα εκτροφής , αλλά και για μια ακόμη αφορά να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:
Για τα κατοικίδια ζώα
Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει και με τις τροπολογίες αυτές στον νόμο ένα μεγάλο κενό, αυτό του ελέγχου των χιλιάδων γεννήσεων -καθαρόαιμων και ημίαιμων- , των απλών κατόχων ζώων, αυτών που ο πολίτης έχει μέσα στο σπίτι του ή εκτός αυτού ως κατοικίδιο, που είναι και ένας από τους πλέον βασικούς παράγοντες των εκατομμυρίων πλέον στην χώρα μας αδέσποτων.
Αναζητείστε στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες και θα δείτε χιλιάδες αγγελίες ζώων που είτε χαρίζονται είτε πωλούνται σε χαμηλές τιμές και που δεν γνωρίζουμε τι απογίνονται τελικά, όσα δεν βρουν νέο ιδιοκτήτη.
Λόγω αμέλειας ή και αδιαφορίας των ιδιοκτητών τα ζώα αυτά γεννούν συνεχώς, τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες τα δε μικρά τους τα βάζουν σε κούτες και τα παρατούν παντού, σε σχολεία, σε σούπερ μάρκετ, σε σπίτια πολιτών που ασχολούνται με τα ζώα, σε χωράφια, σε κάδους σκουπιδιών κλπ, διότι δεν υπάρχει η κουλτούρα της στείρωσης στην Ελλάδα. κλπ.
Αυτές οι γεννήσεις αποτελούν μεγάλη δεξαμενή δημιουργίας νέων αδέσποτων.
Για τους ιδιώτες επομένως ιδιοκτήτες ο νόμος δεν προβλέπει κάτι, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των γεννήσεων και να μην έχουμε αυτό το θλιβερό θέαμα των χιλιάδων πεταμένων κουταβιών και γατιών και τα τόσα αδέσποτα.
Η πρότασή είναι πολύ απλή και ανώδυνη, γι αυτό και δεν κατανοούμε γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στις τροπολογίες.
Προτείνουμε απλά και χωρίς καμία ιδιαίτερη γραφειοκρατία να υπογράφεται μια δήλωση μεταξύ του ιδιοκτήτη, που γέννησε το κατοικίδιό του και του υιοθετούντος το ζώο, με τα στοιχεία αυτών και του ζώου η οποία θα κατατίθεται στον οικείο Δήμο, ώστε με αυτό τον τρόπο να υπάρχει πάντα ιχνηλασιμότητα των γεννήσεων, στην δε περίπτωση που το κατοικίδιο κάποιου έχει γεννήσει και δεν έχει κατατεθεί η δήλωση υιοθεσίας στον Δήμο να επιβαρύνεται με ανάλογο πρόστιμο για κάθε ζώο.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάμε ότι θα αρχίσει να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των κουταβιών και να μην εγκαταλείπονται ένθεν κακείθεν.
Σας υπενθυμίζουμε ότι η Συνδιάσκεψη τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες υπό τη Προεδρία της Λιθουανίας εντόπισε το ζήτημα αυτό και επ’ ακριβώς αναφέρει το εξής: «Σε μερικά κράτη μέλη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή εγκαταλελειμμένων σκύλων και γατών».
Moreover, in some Member States there are severe problems of uncontrolled reproduction of abandoned dogs and cats.
Για τους ερασιτέχνες εκτροφής
Η προσθήκη της φράσης «όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος για εμπορικούς σκοπούς ακυρώνει στην πράξη την άδεια που θα πρέπει και πολύ σωστά να έχουν και οι ερασιτέχνες εκτροφείς διότι πολύ απλά όλοι θα ισχυρίζονται ότι δεν εκτρέφουν για εμπορικούς σκοπούς και άρα δεν χρειάζεται να έχουν άδεια.
Επομένως παραμένει το καθεστώς της ασυδοσίας και του μη ελέγχου των γεννήσεων.
Εν κατακλείδι αφήνονται ανεξέλεγκτες οι γεννήσεις και πάλι, όπως και μέχρι τώρα, τόσο στα ιδιόκτητα κατοικίδια όσο και στα εκτρεφόμενα από τους ερασιτέχνες εκτροφείς.
Τα δεμένα ζώα
Το τελευταίο θέμα που θέλουμε και πάλι να σας θίξουμε είναι πια ζήτημα πολιτισμού και πραγματικά δεν κατανοούμε γιατί οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας δεν το αντιλαμβάνονται.
Τα δεμένα ζώα αποτελούν μια μελανή σελίδα για την σύγχρονη Ελλάδα και σημείο μεγίστης δυσφήμισης για την χώρα μας.
Η πρότασή μας είναι εξαιρετικά απλή και δεν θίγει κανένα.
Προτείνουμε να οριστούν κάποια σημεία, όπου θα απαγορεύεται να δένονται τα ζώα και συγκεκριμένα οι σκύλοι , πχ πάνω σε δρόμους, σε ερημικές τοποθεσίες, σε βουνά, κ.λπ.
Με αυτόν τον τρόπο αυτός που δένει το σκυλί πάνω στον δρόμο αντί σκιάχτρου για να φοβάται το κοπάδι των προβάτων να περάσει από αυτό το σημείο θα πάψει να το χρησιμοποιεί, και επομένως θα έχουμε μείωση και περιορισμό του άθλιου αυτού φαινομένου των αλυσοδεμένων ζώων , των κοπράνων παντού, ζώων μέσα στον καύσωνα ή τα χιόνια ως να πρόκειται για αντικείμενα και όχι έμβια.
Είναι δυνατόν να δυσφημίζουμε έτσι την χώρα μας και να επιτρέπουμε τον βασανισμό των ζώων αυτών;
Σας ακούσαμε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή σε επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον με τα χιλιάδες αδέσποτα, να λέτε ότι το θέμα το αντιμετωπίζετε, γεγονός που σημαίνει ότι οι σύμβουλοί σας, σας πληροφορούν το λιγότερο πλημμελώς, διότι το ζήτημα των αδέσποτων κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζεται στον νόμο αυτό.
Ελπίζουμε ακόμη και τώρα, ότι θα υιοθετήσετε τις θέσεις αυτές, οι οποίες είναι απλές, ανώδυνες και χωρίς κόστος, ώστε την Πέμπτη να γίνουν νόμος του Κράτους.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία».