Απαιτητικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας ήταν τα σημερινά θέματα στο μάθημα των λατινικών σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Τα προς μετάφραση κείμενα προέρχονται από τις διδακτικές ενότητες XXIX, XLIV και XLIX του σχολικού εγχειριδίου. Είναι γνωστά και διδαγμένα και δεν έχουν ιδιαίτερες μεταφραστικές απαιτήσεις. Οι παρατηρήσεις στη Γραμματική και στο Συντακτικό είναι απαιτητικές και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Αναμφισβήτητα, οι πανελλαδικές εξετάσεις οφείλουν να ελέγχουν τις γνώσεις των υποψηφίων στα γνωστικά αντικείμενα, ο έλεγχος όμως αυτός δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στην παιδαγωγική διάσταση των εξετάσεων.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι προκαλεί απορία η επιλογή να ελεγχθεί η γνώση των υποψηφίων στη Γραμματική με την επανάληψη της ίδιας, ιδιαίτερα απαιτητικής ερώτησης, στο ερώτημα Β2, που αφορά τη μετατροπή του γερουνδιακού στην ενεργητική φωνή (interficiendo, resecandorum, objurgandam).

Παρατηρήσεις

Β1α.

pari

diutius

inopum

haec

qua

neuter

cultelli

unguies

mihi

eae

Β1β. ea exempla sutores quosdam incitaverunt.

2.

doctu

respondendo

solentium

perdam

faciendus

casuris

sunto

diceremur

fert referimini

interfice

cognoscatis

elaborentur

resecuerit

objurgavisse

Γ1α. Postquam clamore ancillarum Brutus vocatus est. Εκφέρεται με οριστική, διότι εκφράζει μόνο τον χρόνο και δηλώνει το προτερόχρονο.

Γ1β. Quos fidos amicos habueram.

Γ1γ. Homines dicunt Porciam, Bruti uxorem, cultellum tonsorium poposcisse.

Γ1δ. Quod Tarquinius se dixisse ferunt exulantem. Το υποκείμενο του ειδικού απαρεμφάτου στα λατινικά δηλώνεται σε αιτιατική και επί ταυτοπροσωπίας.

Γ2α. Parum salutationem incitat ut corvum doceat. Εκφέρεται με ενεστώτα υποτακτικής, γιατί εξαρτάται από αρκτικό χρόνο και δηλώνει το σύγχρονο στο παρόν.

Γ2β.

α) Παρόν: quasi forte caderent, tum intellegeretur.

β) Παρελθόν: quasi forte cecidissent, tum intellectum esset.

Γ2γ.

1. Brutus obiurgatum venit (αιτιατική σουπίνου).

2. Brutus ad objurgandum eam venit (εμπρόθετη αιτιατική γερουνδίου).

3. Brutus objurgandi causa (gratia) venit (εμπρόθετη γενική γερουνδίου).

4. Brutus ut eam objurgaret venit Τελική πρόταση).