Προφορικές δεσμεύσεις έχουν δοθεί από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ήσυχο ότι δεν θα αναφέρεται η δυσλεξία και οι συναφής δυσκολίες ως ψυχικό νόσημα στο ΠΔ 11/2014, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες.
Επίσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τέλη Μαρτίου, υπήρξε προφορική δέσμευση για να συσταθεί άμεσα επιτροπή επανεξέτασης της απαγόρευσης πρόσβασης δυσλεκτικών μαθητών στις στρατιωτικές σχολές καθώς και να εμπλουτισθεί η επιτροπή εξετάσεων των υποψηφίων με επιπλέον ψυχομετρικά τεστ που θα διασφαλίζουν την επάρκεια των υποψηφίων, δυσλεκτικών και μη, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες αξιωματικών του στρατού.
Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι «περιμένουμε το συντομότερο δυνατόν την έγγραφη ανακοίνωση των απόψεων που εκφράστηκαν στη συνάντησή μας, αφού διερευνηθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις των υπευθύνων ειδικοτήτων».
Το newsbeast.gr σημειώνει ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείο για τους υποψηφίους του 2015 δεν θα ισχύσει το ΠΔ 133/2002 (ΦΕΚ 109 Α΄) αλλά το ΠΔ του 2014 που φέρνει μερικές αλλαγές.
Από τις σπουδαιότερες αλλαγές είναι ότι οι διαταραχές της μάθησης με έναρξη στην παιδική ηλικία όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμισία κ.α. που επιτρέπουν την προσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον χαρακτηρίζουν έναν υποψήφιο ως Ι3-Ι4 που σημαίνει ότι κρίνεται ακατάλληλος για τις στρατιωτικές σχολές.
Όσοι μαθητές εξετάζονται προφορικά δεν θα μπορέσουν να κριθούν ικανοί για φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές.
Σύμφωνα με τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα οι υποψήφιοι καθώς και οι μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών κρίνονται κατάλληλοι ή ακατάλληλοι. Οι προϋποθέσεις για να κριθεί κάποιος υποψήφιος είναι αρκετά αυστηρές και ακόμα και αν πάσχουν από νοσήματα με ένδειξη Ι2 κρίνονται ακατάλληλοι . Κάποια εκ των νοσημάτων θα παρουσιαστούν ακολούθως.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες είχε αποστείλει από τις 17 Φεβρουαρίου του 2015 επιστολή στην οποία μεταξύ των άλλων κάνει γνωστό ότι την προηγούμενη χρονιά κατάφεραν την προσωρινή απόσυρση του ΠΔ το οποίο όμως επανήλθε τη φετινή χρονιά. «Η εφαρμογή αυτού του ΠΔ αποτελεί άνιση μεταχείριση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες» τονίζεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή.