Άμεση στροφή στον κλάδο της Πληροφορικής θα ήταν η πρώτη σκέψη κάποιου που διαβάζει τον παραπάνω τίτλο.
Όχι μόνο κάποιου που είναι εκτός εργασίας, αλλά και κάποιου που έχει ήδη εργασία.
Η Ελένη Νικολαΐδου, New Business Development Manager της PeopleCert, Διευθύντρια και Ιδρυτικό μέλος της Alliance For Digital Employability και Διευθύντρια του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής μίλησε στο newsbeast.gr
– Γιατί να ασχοληθούν οι νέοι με επαγγέλματα του κλάδου της Πληροφορικής;
Η Πληροφορική είναι το παρόν και το μέλλον. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Glassdoor, το 50% των 10 καλύτερων επαγγελμάτων (βάσει μισθού, ζήτησης και ικανοποίηση στην εργασία) είναι ψηφιακά, με επίκεντρο τον προγραμματισμό, την ανάπτυξη λογισμικού, και την επιστήμη δεδομένων.
Με μεγάλη διαφορά, το επάγγελμα με τη μεγαλύτερη ζήτηση βάσει των «ανοιχτών» αγγελιών αφορά αυτό του προγραμματιστή! Σε λίγα χρόνια, μια γλώσσα προγραμματισμού θα είναι τόσο απαραίτητη όσο και μια ξένη γλώσσα, όπως τα Αγγλικά.
– Πώς αυτό σχετίζεται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που ακούμε τελευταία;
Οι ταχύτατες εξελίξεις σε τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική και άλλες αναπτυσσόμενες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει τεράστια ζήτηση για επαγγελματίες με υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες. Ταυτόχρονα, η ζήτηση αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό.
Για παράδειγμα, στην Ευρώπη σήμερα 500.000 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην Πληροφορική παραμένουν κενές λόγω έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού. Το πρόβλημα παγκοσμίως ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια.
– Τελικά, τα ρομπότ έρχονται για να μας πάρουν τις δουλειές; Ή για να δημιουργήσουν καινούριες;
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του World Economic Forum, προβλέπεται ότι ο αυτοματισμός θα δημιουργήσει 58 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε 3 χρόνια! Άρα το σκηνικό για το πεδίο της εργασίας χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ευοίωνο. Και φυσικά θα πρέπει να τροποποιηθούν οι δεξιότητες που απαιτούνται στις περισσότερες θέσεις εργασίας.
Για παράδειγμα, το 54% όλων των υπαλλήλων θα πρέπει να αποκτήσει σημαντική επανειδίκευση ως το 2022 για να παραμείνει «προσλήψιμο», με το πρόβλημα να γίνεται πιο έντονο σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.
– Τι ρόλο παίζουν στα παραπάνω τα Coding Bootcamps και πώς «γεννήθηκαν»;
Έχοντας διαπιστώσει τη συνεχή ανάγκη για επανειδίκευση (reskilling) και αναβάθμιση των υπαρχόντων δεξιοτήτων (upskilling), το τεράστιο έλλειμα για επαγγελματίες της Πληροφορικής αλλά και τις υψηλές απολαβές που προσφέρονται, ξεκινήσαμε το 2016 φέρνοντας πρώτοι στην Ελλάδα τα Coding Bootcamps, έναν θεσμό που υπήρχε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό.
Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε νέους εκτός εργασίας και χωρίς σχετικό υπόβαθρο σε ικανότατους προγραμματιστές, που στη συνέχεια θα φέρουμε σε επαφή με κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας και Πληροφορικής. Τα Coding Bootcamps λοιπόν είναι ταχύρρυθμα και εντατικά προγράμματα επανειδίκευσης: 500 ώρες σε 12 εβδομάδες για το full-time πρόγραμμα ή σε 24 εβδομάδες για το part-time πρόγραμμα στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών.
– Οι απόφοιτοί σας ως νέοι προγραμματιστές, πόσο εύκολα βρίσκουν δουλειά;
Με 97% απασχολησιμότητα που έχουμε πετύχει ως τώρα, μάλλον αρκετά εύκολα. Αυτό επιτυγχάνεται από τη μια λόγω της έντονης ζήτησης και από την άλλη επειδή οι απόφοιτοι διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να προσληφθούν άμεσα! Και το πιο εντυπωσιακό: σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μας οι απόφοιτοι που προσλαμβάνονται ως entry-level προγραμματιστές, το κάνουν με μέσο όρο μηνιαίου μισθού στα 900-1000 ευρώ «καθαρά», χωρίς να παίζει απαραίτητα ρόλο το υπόβαθρο που είχαν.
Π.χ. έχουμε νοσηλευτές, διατροφολόγους ή και θεολόγους ακόμα, που πλέον εργάζονται ως προγραμματιστές, αλλά ταυτόχρονα το 30% των αποφοίτων μας είχε ήδη σπουδάσει Πληροφορική.
Έχοντας πλέον διοχετεύσει πάνω από 200 άτομα σε 70 κορυφαίες συνεργαζόμενες εταιρίες αισθανόμαστε ότι έχουμε καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή ταλέντων στον προγραμματισμό. Εσείς δεν θα θέλατε να εργαστείτε για εταιρίες όπως π.χ. οι Accenture, Agile Actors, Eurobank, EY, Interamerican, Intralot, Intrasoft, PeopleCert, Singular Logic, ή Upstream;
– Πράγματι ακούγεται εντυπωσιακό. Πώς γίνεται όμως να πετύχετε κάτι τέτοιο;
Είναι πολύ απλό. Ξέρουμε ακριβώς τι ανάγκες έχει η αγορά. Τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις από τους προγραμματιστές τους, καθώς οι ίδιες συμμετείχαν στην ανάπτυξη ενός πολύ δυναμικού ακαδημαϊκού προγράμματος, το οποίο διαμόρφωσαν και διακεκριμένοι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το πρόγραμμα επίσης «ρίχνει το βάρος» τόσο στην απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, όσο και στις λεγόμενες «οριζόντιες δεξιότητες» (soft skills), που -ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν- αποκτούν ολοένα και περισσότερη σημασία για τους μελλοντικούς εργοδότες.
– Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να είναι πιο δραστήριες, που θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα στην έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού τους;
Σύμφωνα με τη μελέτη Linkedin 2019, ο νούμερο 1 στόχος για τους recruiters, είναι η γεφύρωση του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων και η στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού με άτομα που έχουν αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες. Άρα τα άτομα αυτά θα έχουν και μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον.
Τέλος, όλοι κατανοούμε ότι λόγω της ύφεσης που διανύει η χώρα μας οι σχετικές επενδύσεις έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά μην ξεχνάμε πως τα στελέχη είναι το άυλο κεφάλαιο μιας εταιρίας, είναι η ψυχή. Και η εκπαίδευση, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους αποτελεί επένδυση και όχι κόστος.