Η ασφάλεια του σπιτιού είναι μια ανάγκη που δεν έχει αλλάξει… αιώνες τώρα. Αυτό που έχει αλλάξει, είναι το είδος και η ποιότητα των απειλών. Παράλληλα, όμως, αλλάζουν (και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα) τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε τον στόχο μας. Με δύο λόγια: η τεχνολογία πλέον προσφέρει χιλιάδες λύσεις και επιλογές και, μάλιστα, με τη δυνατότητα εξατομικευμένων επιλογών. Ποιες είναι, όμως, οι τάσεις που κυριαρχούν ή θα κυριαρχήσουν και ποια χαρακτηριστικά θα έχουν οι νέες συσκευές που θα λανσαριστούν τα επόμενα λίγα χρόνια;

Το «έξυπνο» σπίτι

Ένας γενικός ορισμός λέει ότι «έξυπνο» σπίτι χαρακτηρίζεται εκείνο που έχει τουλάχιστον τρεις «έξυπνες» συσκευές, εκ των οποίων η μία θα είναι ασφαλείας και ακόμη μία κλιματισμού. Προφανώς, όμως, ο καθένας, έστω και σταδιακά, θα μεταμορφώνει το σπίτι του σε «έξυπνο», επενδύοντας και στην ασφάλειά του. Κάμερες, αισθητήρες, ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, τα πάντα θα είναι «έξυπνα», δηλαδή θα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να στέλνουν ειδοποιήσεις, να αυτορυθμίζονται και άλλα πολλά. Έτσι, και στον τομέα της ασφάλειας οι επιλογές θα πρέπει να είναι «έξυπνες»: οι ανιχνευτές καπνού και μονοξείδιου του άνθρακα, η θυροτηλεόραση, οι κλειδαριές, ο φωτισμός, ο θερμοστάτης είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που απαιτούν πλέον ενδελεχή έρευνα αγοράς.

«DIY» συστήματα ασφαλείας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns, πολλοί άνθρωποι απέκτησαν κάποιο χόμπι – το «φτιάξ’ το μόνο σου» (do-it-yourself ή DIY) έγινε μόδα, η οποία παρέμεινε και κερδίζει διαρκώς οπαδούς. Το θέμα της ασφάλειας του σπιτιού δεν έμεινε έξω από τον… χορό -όλο και περισσότεροι εγκαθιστούν μόνοι τους κάμερες, φώτα ασφαλείας κ.λπ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κατάλληλο DIY σύστημα ασφαλείας. Η απάντηση είναι «όχι», τα πάντα εξαρτώνται από τις τεχνικές γνώσεις και τις δεξιότητες, τις ανάγκες και το πορτοφόλι του καθενός. Απαραίτητη η διεξοδική έρευνα αγοράς για τις διαθέσιμες επιλογές και τη σύγκριση τιμών.

Πιο «έξυπνοι» αισθητήρες

Οι αισθητήρες θεωρούνται η ραχοκοκαλιά ενός συστήματος ασφαλείας. Σκεφτείτε ότι οι κάμερες εξωτερικού και εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούν αισθητήρες κίνησης για να ενεργοποιήσουν οτιδήποτε, από μια ειδοποίηση στην εταιρεία security μέχρι το άναμμα των φώτων ή έναν συναγερμό.

Οι πλέον εξελιγμένοι αισθητήρες θα μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι σήμερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια, και να ενσωματωθούν στο «έξυπνο» σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σας. Για παράδειγμα, οι αισθητήρες παραθύρων και πορτών θα ειδοποιούν εάν αφήσατε ένα παράθυρο ανοιχτό ή αν ανοίξει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αισθητήρες θραύσης γυαλιού θα μπορούν να διακρίνουν μεταξύ ενός διαρρήκτη που σπάει το τζάμι και ενός απλού χτυπήματος. Οι αισθητήρες κίνησης θα μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός κατοικίδιου και ενός ανθρώπου που μπαίνει στο δωμάτιο.

«Έξυπνες» κλειδαριές

Με μια «έξυπνη» κλειδαριά δεν θα χρειάζεται πλέον να δίνετε σε κάποιον τρίτο τα κλειδιά του σπιτιού σας για περίπτωση ανάγκης – θα μπορείτε να ξεκλειδώνετε από απόσταση μέσω του κινητού. Πολλές «έξυπνες» κλειδαριές θα σας επιτρέπουν επίσης να δώσετε στους ανθρώπους έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες φορές ή μόνο συγκεκριμένες ημέρες.

Θυροτηλεόραση με βίντεο εγγραφής

Οι θυροτηλεοράσεις με βίντεο εγγραφής γίνονται όλο και πιο προσιτές οικονομικά, όλο και πιο δημοφιλείς -σύντομα θα είναι στάνταρ οικιακός εξοπλισμός. Τι παραπάνω θα προσφέρουν; Ενδεικτικά: θα μπορείτε να ρωτάτε ποιος χτυπά το κουδούνι σας ακόμα κι αν δεν είστε στο σπίτι, θα μπορείτε να ελέγχετε delivery από αγορές που έχετε κάνει, θα καταγράφεται ποιος στέκεται ή περνά από την εξώπορτά σας, ενώ (πιο εντυπωσιακό) η τεχνολογία υπέρυθρων θα σας επιτρέπει να βλέπετε και στο σκοτάδι.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)

Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) είναι μια σημαντική πτυχή της ασφάλειας του «έξυπνου» σπιτιού και θα συνεχίσει να φέρνει την ανάπτυξη εξατομικευμένων προϊόντων μέσω διαδραστικών λύσεων ασφαλείας. Ήδη χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές οικιακής ασφάλειας (λ.χ. κάμερες). Η αναγνώριση προσώπου ή φωνής στα smartphone μας θα διακρίνει διαφορετικά πρόσωπα μεταξύ τους και στη συνέχεια θα στέλνει ειδοποίηση εάν ένας συγκεκριμένος επισκέπτης βρίσκεται στην πόρτα. Οι προηγμένες κάμερες μπορούν ακόμη και να αναγνωρίζουν τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους φίλους σας. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί.

«Έξυπνα» φώτα

Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας ώθησε πολλούς όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε πιο βασικές αλλαγές. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέχρι τώρα κερδίζουν τα «έξυπνα» φώτα. Σήμερα, αυτά τα φώτα μπορούν συχνά να έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες και να ρυθμίζουν τη φωτεινότητα, τα χρώματα και πολλά άλλα, με βάση τον καιρό ή την ώρα της ημέρας. Συνεπώς, το σπίτι μας θα είναι πολύ καλύτερα φωτισμένο, με πιο οικονομικό τρόπο, θα κινδυνεύουμε λιγότερο από πτώσεις λόγω ελλιπούς φωτισμού, αλλά και θα δίνουμε την αίσθηση ότι το σπίτι έχει κόσμο αποτρέποντας τους διαρρήκτες.

Κάμερες και φώτα με ηλιακή ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση, αλλά κυρίως η κλιματική αλλαγή ωθούν όλο και περισσότερους στην επιλογή «πράσινων» λύσεων. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της οικιακής ασφάλειας. Έτσι, κάμερες ασφαλείας και φώτα θα μπορούν να είναι, εκτός από «έξυπνες», και «πράσινες», καθώς δεν θα χρειάζονται μπαταρία ή ηλεκτρικό ρεύμα και θα φορτίζονται από την ηλιακή ενέργεια. Αυτή τη στιγμή οι επιλογές είναι λίγες και πολύ ακριβές, όμως είναι βέβαιο ότι όσο επιταχύνεται η έρευνα και όσο αυξάνεται η ζήτηση, οι επιλογές αυτές θα κερδίσουν περισσότερο έδαφος.