Όσο ο καιρός παραμένει ζεστός, ο κήπος ή η αυλή του σπιτιού μας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα… παιχνιδότοπος για τα παιδιά. Όμως, το «έξω» σημαίνει και διαφορετικούς κινδύνους για την ασφάλειά τους, τους οποίους, όμως, μπορούμε να ελέγξουμε, κάνοντας το παιχνίδι τους ακόμα πιο ωραίο και απαλλάσσοντας τους εαυτούς μας από αρκετές έγνοιες. Οι βασικοί κανόνες ασφαλείας που πρέπει να έχουν υπόψη οι γονείς για παιχνίδι… έξω, είναι:

  • Βάλτε όρια στον χώρο. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος είναι ο κήπος ή η αυλή, ορίστε ένα συγκεκριμένο μέρος, με σαφή όρια, για να παίζουν τα παιδιά. Φροντίστε να έχετε άμεση οπτική επαφή με τον χώρο και να μην υπάρχουν εμπόδια για το παιχνίδι (π.χ. γλάστρες, έπιπλα κήπου).
  • Προσοχή στα έντομα. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που δεν μπορείτε να εξαλείψετε, μπορείτε όμως να περιορίσετε. Καθώς οι σφήκες, οι μέλισσες κ.λπ. έλκονται από αναψυκτικά και τρόφιμα, μην αφήνετε υπολείμματα ή μισοάδεια μπουκάλια από το κολατσιό των παιδιών, φροντίζετε να καθαρίζετε αμέσως τον χώρο. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε τον χώρο για μυρμηγκοφωλιές, ενώ ασφαλώς βοηθά πολύ να χρησιμοποιείτε κάποιο ήπιο εντομοαπωθητικό για τα παιδιά σας. Τέλος, αρκετοί επιλέγουν να φυτέψουν στον κήπο ή στην αυλή τους φυτά με εντομοαπωθητικές ιδιότητες.
  • Μακριά από το νερό. Είναι ένα σημείο στο οποίο δεν χωρούν «εκπτώσεις»: παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών μπορεί να πνιγούν ακόμα και σε μικρές ποσότητες νερού. Είτε μιλάμε για πισίνες είτε για λιμνούλες είτε για κουβάδες γεμάτους νερό για το πότισμα των λουλουδιών, ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος και δεν πρέπει να αμελείτε για το παραμικρό.
  • Όχι απλωμένα λάστιχα. Υπάρχουν σε κάθε αυλή και σε κάθε κήπο. Και είναι άκρως επικίνδυνα για ένα παιδί που παίζει εκεί αν μένουν ξεδιπλωμένα ή μπερδεμένα. Οπωσδήποτε, κάθε φορά που ποτίζετε ή καθαρίζετε τον χώρο, φροντίζετε να τα τυλίγετε και να τα τοποθετείτε με τρόπο που δεν θα μπορεί να τα ξετυλίξει ένα παιδί.
  • Προσοχή στο συνθετικό γκαζόν. Είναι μια πολύ καλή επιλογή ώστε τα παιδιά να παίζουν σε συγκεκριμένο, «καθαρό» χώρο. Όμως, χρειάζεται προσεκτική επιλογή στην αγορά του, για να είστε βέβαιοι ότι τηρεί υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και είναι καλής ποιότητας. Επίσης, να θυμάστε ότι πρέπει να τοποθετείται ή σε σκιερά σημεία ή σε σημεία που δεν βλέπει πολύ ο ήλιος, για να μη θερμαίνεται και τελικά να μην απωθεί τα παιδιά από το να κάτσουν εκεί για να παίξουν.
  • Φυτέψτε… προσεκτικά. Πολλά φυτά είναι τοξικά για τον άνθρωπο και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα που κυμαίνονται από ενοχλητικά έως απειλητικά για τη ζωή. Επίσης, πολλά φυτά μπορούν προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ κάποια άλλα… ενοχλητικά (λ.χ. τσουκνίδες) μπορούν να φυτρώσουν εύκολα στον κήπο σας από μόνα τους. Έτσι, προσέχετε τις… ανθοκομικές επιλογές σας, προσέξτε μήπως κάποια από αυτές είναι ενοχλητικές ή επώδυνες για τα παιδιά και ελέγχετε για απρόσκλητους «πράσινους» επισκέπτες που δεν είναι φιλικοί.
  • Προσοχή στα φυτοφάρμακα. Η φροντίδα των φυτών σημαίνει και χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι από τις πιο επικίνδυνες ουσίες ακόμη και για την ίδια τη ζωή μας. Αφενός δεν αφήνουμε ποτέ τέτοιες συσκευασίες εκτεθειμένες στον χώρο – πάντα τις κλειδώνουμε σε ασφαλές σημείο μετά τη χρήση. Αφετέρου, αν έχει χρειαστεί να λιπάνουμε ή να ψεκάσουμε κάποιο φυτό για ασθένεια, δεν αφήνουμε τα παιδιά να πλησιάσουν ή απομακρύνουμε το φυτό από τον χώρο (αν είναι σε γλάστρα).
  • Πείτε όχι στα γλιστρήματα. Τα μαυρισμένα… γόνατα είναι το σήμα κατατεθέν της παιδική ηλικίας! Όμως, αυτό δεν σημαίνει… «σκοντάψτε όσο θέλετε» – καραδοκούν και σοβαροί τραυματισμοί. Έτσι, ελέγξτε τον χώρο για τυχόν σπασμένες πλάκες, λακκούβες και οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα παιδί να παραπατήσει και να πέσει. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να αφήνετε εκτεθειμένα εργαλεία κήπου (λ.χ. τσουγκράνες).
  • Προσεκτική επιλογή στα «μεγάλα» παιχνίδια. Υπάρχουν πλέον πολλά και προσιτά (από οικονομικής άποψης) παιχνίδια για τον κήπο και την αυλή: κούνιες, τραμπάλες και… χίλια μύρια άλλα μπορούν να κάνουν το παιχνίδι των παιδιών ακόμα πιο πλούσιο. Θα πρέπει να είστε αυστηροί στις επιλογές σας (όπως και σε κάθε παιχνίδι, άλλωστε) για την ποιότητα κατασκευής και την αντοχή των συγκεκριμένων παιχνιδιών πριν τα αγοράσετε, ενώ θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας να τα χρησιμοποιούν με προσοχή.
  • Φροντίστε τα φυτά. Ένα απεριποίητος θάμνος ή ένα κλαδί που εξέχει μπορεί να γίνουν αιτία τραυματισμού για ένα παιδί που τρέχει ανέμελο. Φροντίστε να κρατάτε τα φυτά σας καλά κλαδεμένα, ενώ διπλή προσοχή χρειάζεται αν στον κήπο σας υπάρχουν δέντρα.
  • Σκεφτείτε σαν το παιδί σας. Για το τέλος μια μάλλον ασυνήθιστη συμβουλή: προσπαθήστε να δείτε τον κήπο σας ή την αυλή σας όπως τη βλέπει το παιδί σας. Για παράδειγμα, ένα σχοινί για το άπλωμα της μπουγάδας, για το παιδί σας μπορεί να είναι κάτι σαν σούπερ μονόζυγο, ή ένα διακοσμητικό κήπου μπορεί να είναι φοβερός στόχος για σκοποβολή. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι θα μπορούσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του παιδιού σας με ασυνήθιστο τρόπο και εξηγήστε του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Αν η φαντασία του επιμένει, απλώς λάβετε τα μέτρα σας -κανένας κήπος δεν ασχήμυνε με ένα διακοσμητικό λιγότερο!