Το τρεχούμενο νερό στο σπίτι είναι μία από τις πραγματικά μεγάλες κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και πλέον κάτι χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να ζήσουμε ή δυσκολευόμαστε πολύ. Αρκεί να σκεφτούμε την καθημερινότητά μας: από το πλύσιμο των δοντιών και το μαγείρεμα μέχρι το πότισμα των λουλουδιών και ένα χαλαρωτικό ντους, όλα προϋποθέτουν νερό στο σπίτι και δείχνουν πόσο εξαρτημένοι είμαστε από αυτό. Και αρκεί να σκεφτούμε ακόμα πόσο ενοχλητικές είναι οι διακοπές στην υδροδότηση…
Τι γίνεται, όμως, με τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν με τα υδραυλικά του σπιτιού; Σίγουρα είναι ενοχλητικά, πιθανότατα είναι ακριβά (αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε εκτεταμένες επισκευές), ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να πλημμυρίσει το σπίτι μας. Για τον λόγο αυτό, στην οικιακή μας ρουτίνα πρέπει να συμπεριλάβουμε και κάποια μέτρα για τον έλεγχο των υδραυλικών -σε τελική ανάλυση, είναι ζήτημα ασφαλείας.
- Ελέγχετε τακτικά για σημάδια που δείχνουν ότι σε κάποιο νιπτήρα υπάρχουν σημάδια κακής αποστράγγισης, ιδίως στη βρύση της κουζίνας, όπου ψίχουλα, υπολείμματα τροφών κ.ά. μπορούν να φράξουν τη δίοδο του νερού. Ίσως αυτό να φαίνεται μικρή ενόχληση, όμως μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους σωλήνες με την πάροδο του χρόνου – εκτός από τα προβλήματα υγιεινής. Γι’ αυτό προσέχετε τι ξεπλένετε στους νεροχύτες της κουζίνας, μην πετάτε ψίχουλα ή λάδια ή οτιδήποτε μπορεί να σκαλώσει στον σωλήνα. Το ίδιο και στον νιπτήρα του μπάνιου: υπολείμματα από σαπούνι ή οδοντόκρεμα ή τρίχες από το ξύρισμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μπλοκάρουν τον σωλήνα.
- Οι επιδιορθώσεις σε προβληματικά υδραυλικά φαίνονται απλές, αλλά δεν είναι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παραβλέπουμε ένα πρόβλημα και να αναβάλουμε την αντιμετώπισή του. Πρέπει, λοιπόν, να τα εντοπίζουμε έγκαιρα, γι’ αυτό προσέχουμε για: 1. Βρύσες που στάζουν ή τουαλέτες με διαρροή. 2. Υγρές ή σκούρες κηλίδες, μούχλα και «υγρές» μυρωδιές -είναι αδιάψευστα σημάδια διαρροής νερού. 3. Παλιούς σωλήνες στο πλυντήριο ρούχων ή στο πλυντήριο πιάτων -μπορούν εύκολα να φθαρούν και να τρυπήσουν και θα πρέπει να εξετάζονται σε τακτική βάση. 4. Νερό που βγαίνει από τις βαλβίδες ή τις λαβές της βρύσης ή στάζει από εξαρτήματα σωληνώσεων. 5. Ασυνήθιστους ήχους από τις σωληνώσεις – μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μην αναβάλετε να καλέσετε υδραυλικό – έτσι θα αποφύγετε πιθανότατα ένα μεγαλύτερο πρόβλημα αργότερα.
- Ο χειμώνας είναι δύσκολη εποχή για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ο πάγος, οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι συστολές στους σωλήνες λόγω ψύχους είναι συνθήκες που δοκιμάζουν την εγκατάστασή μας. Όσο πιο… βόρεια, λοιπόν, η κατοικία μας, τόσο μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται. Έτσι, τον χειμώνα, ελέγχουμε τις εξωτερικές βρύσες και κλείνουμε την παροχή νερού όπου δεν είναι απαραίτητη, τυλίγουμε τους σωλήνες με μονωτικό υλικό, ενώ τις ημέρες με παγετό αφήνουμε τις εξωτερικές βρύσες ανοιχτές τόσο… όσο, για να ρέει έστω και μία σταγόνα νερού.
- Τέλος, να θυμάστε ότι τα υδραυλικά είναι πολύπλοκα συστήματα. Ακόμη και οι πιο έμπειροι στα μαστορέματα, καλό είναι να συμβουλεύονται έναν υδραυλικό πριν επιχειρήσουν να επέμβουν σε κάποια βλάβη πιο σύνθετη. Πολλοί, μάλιστα, συνιστούν έναν πλήρη έλεγχο από υδραυλικό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και αυτό όχι γιατί δημιουργούνται τακτικά τόσο μεγάλες φθορές, όσο γιατί οι μεγάλες βλάβες στα υδραυλικά είναι ακριβές…