Πέντε σχεδόν χρόνια από την ημέρα που το Μάτι παραδόθηκε στις φλόγες και 103 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Ενώ οι οικογένειες τους βρίσκονται ακόμη στα δικαστήρια, ζητώντας δικαίωση για όσους πήρε μαζί της η πύρινη λαίλαπα, επισκεφτήκαμε την περιοχή και κάναμε τη δική μας αυτοψία θέλοντας να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια τι συμβαίνει.
Η κάμερα του Newsbeast περιπλανήθηκε στο πολύπαθο Μάτι, πριν από λίγα 24ώρα. Όταν όμως ξεκίνησε το ρεπορτάζ δεν γνωρίζαμε τι θα συναντούσαμε. Με μια πρώτη ματιά το Μάτι φαίνεται να έχει αφήσει την τραγωδία πίσω του… με τα καλά και τα κακά που αυτό συνεπάγεται. Όπως καταλάβαμε και οι ίδιοι, κάποιος πρέπει να γνωρίζει τη μαύρη σελίδα της περιοχής για να αναγνωρίσει στο πέρασμα που θα κάνει, τα σημάδια τα όποια μαρτυρούν ότι εδώ πριν πέντε χρόνια η φωτιά θέρισε τα πάντα.
Μπαίνοντας στο Μάτι μας καλωσορίζει μία μεγάλη ταμπέλα με χρωματιστές παλάμες που γράφει «Καλωσήρθατε στο Μάτι μας». Η βλάστηση μετά την καταστροφική φωτιά έχει επιστρέψει, οι καμένες εκτάσεις έχουν αναγεννηθεί και τα σπίτια που έχουν παραμείνει κατεστραμμένα από τις φλόγες είναι μετρημένα στα δάχτυλα.
Τα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά, νέα σπίτια έχουν χτιστεί και χτίζονται και όσο αυτό το κείμενο γράφεται ντόπιοι και τουρίστες κάνουν μπάνιο στη θάλασσα ανέμελοι.
Πρέπει να ψάξει κάποιος για να δει τα σημάδια της καταστροφής, ίσως σε κάποια καμένη σήμανση που έχει από τότε, λίγα δέντρα κοντά στην ακτή και αυτό είναι όλο. Ακόμα και το πανό στην διασταύρωση με τη Μαραθώνος στην είσοδο για το Μάτι, που έχουν τοποθετήσει οι κάτοικοι, δεν αρκεί για να θυμίζει ότι εδώ κάηκαν ζωντανοί 103 άνθρωποι.
Παρατημένες οι έξοδοι προς τη θάλασσα
Την ίδια όμως στιγμή που οι κάτοικοι παλεύουν να στήσουν τις ζωές τους από την αρχή, να ξαναφτιάξουν όσα με κόπο είχαν αποκτήσει και να κλείσουν τις πληγές τους οι έξοδοι προς τη θάλασσα όπου είχαν αρκετά άτομα εγκλωβιστεί το 2018 αν και διαθέτουν τις απαιτούμενες ταμπέλες, είναι παρατημένες. Αρκετές δε παραμένουν εξαιρετικά στενές ακόμα και με λιγότερο από μισό μέτρο πλάτος σε κάποιες περιπτώσεις.
Επίσης υπάρχουν δρόμοι με ασαφή σήμανση, χωρίς ο επισκέπτης να ξέρει πού οδηγούν και αν καταλήγουν σε αδιέξοδο. Θα το καταλάβει μόνο όταν θα έχει κάνει αρκετά μέτρα προς τη λάθος κατεύθυνση.
Λόγω της ιδιαίτερης ρυμοτομίας της περιοχής και των όσων συνέβησαν το καλοκαίρι του 2023 θα έπρεπε ενδεχομένως να είναι πιο ξεκάθαρη η σήμανση για το πώς θα μπορούσαν να απομακρυνθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης ή φωτιάς.
Παράλληλα στοίβες με ξερόχορτα που μάζεψαν οι κάτοικοι από τα οικόπεδα έχουν αφεθεί σε κεντρικά σημεία του αστικού ιστού περιμένοντας τα συνεργεία να τις μαζέψουν, ενώ οι κεντρικοί οδοί για την είσοδο και έξοδο από το Μάτι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα που καταλαμβάνουν το ένα ρεύμα.
Στο συγκεκριμένο σημείο, στον κεντρικό δρόμο στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018 είδαμε τα δεκάδες λιωμένα από τη φωτιά αυτοκίνητα. Εκεί ήταν που αρκετοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν και δεν μπόρεσαν να βρουν τον τρόπο να φύγουν ώστε να σωθούν από τις φλόγες, πολλοί παράτησαν τα οχήματά τους και έτρεξαν στη θάλασσα ενώ άλλοι δεν κατάφεραν καν να απομακρυνθούν.
Δεν συναντήσαμε ούτε ένα όχημα της πυροσβεστικής σε επιφυλακή
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ δεν συναντήσαμε ούτε ένα όχημα της πυροσβεστικής σε επιφυλακή, μια ημέρα που ο αέρας είχε ταχύτητα 37 χλμ/ώρα και το θερμόμετρο έδειχνε 26 βαθμούς Κελσίου ενώ φαίνεται πως και αρκετοί από τους κατοίκους δεν αισθάνονται το άγχος μιας επανάληψης της τραγωδίας.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα οικόπεδα ήταν ακαθάριστα. Πέρα από τη σήμανση ότι ο χώρος ανήκει κάπου και την περίφραξη οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των οικοπέδων δεν ενδιαφέρθηκαν ως τη στιγμή του ρεπορτάζ να καθαρίσουν τους χώρους ευθύνης τους.
Ίσως να πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβεί ξανά τόσο γρήγορα μια τέτοια τραγωδία. Ίσως κάποιοι να την έχουν αφήσει τελείως πίσω τους.
Το Newsbeast επικοινώνησε με το δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, ώστε να φιλοξενήσουμε την άποψή του Δήμου και να ανταπαντήσει σε ερωτήσεις που προέκυψαν μετά το ρεπορτάζ, αλλά όπως ενημερωθήκαμε από το γραφείο του, οι συνεχείς συσκέψεις δεν του επέτρεψαν να μιλήσει μαζί μας.