Με περίπου 1,5 εκ. ευρώ χρέος κλείνει ταμείο για το 2010 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γεγονός που δείχνει πως το 2011 θα είναι αδύνατο το τοπικό Ίδρυμα να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του. Οι πρυτανικές αρχές ξεκίνησαν συζητήσεις για τις περικοπές που θα γίνουν σε όλους τους τομείς, παρ’ όλα αυτά το μέλλον είναι δυσοίωνο, καθώς όσες μειώσεις και να γίνουν το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να σωθεί οικονομικά.

Με την πλάτη στημένη στον τοίχο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιας και σε ένα πρόχειρο απολογισμό που πραγματοποίησαν οι διοικητικές υπηρεσίες ανέδειξαν το αναμενόμενο, όπως δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος. Το χρέος για το 2010 ανέρχεται στο 1.5 εκ. ευρώ περίπου, ενώ θα είναι αδύνατη η λειτουργία του το 2011 με τη μειωμένη χρηματοδότηση που θα λάβει.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα είναι αδύνατο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να καλύψει τις ανάγκες του με τον προϋπολογισμό που έχει ανακοινωθεί για το 2011. Μας ανακοίνωσαν 7 εκ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες, ενώ οι συμβάσεις που έχουμε με εργολάβους, οι ΔΕΚΟ αλλά και η αποπληρωμή του χρέους στον ΟΤΕ ξεπερνά τα 5.5 εκ. ευρώ».

Το 1,4 εκ. ευρώ που περισσεύει, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν θα μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών, τα έξοδα για τα καύσιμα, τις αγορές υλικών και αναλωσίμων, τις μετακινήσεις προσωπικού, τις εκδηλώσεις και τα συνέδρια.

Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές ανάγκες, κάθε χρόνο τα Τμήματα λαμβάνουν ένα κονδύλι προκειμένου να ενισχυθούν τα εργαστήρια, να αγοραστεί εξοπλισμός κ.α. Το 2011 το κονδύλι θα είναι τραγικά μειωμένο.

«Η εικόνα είναι πως δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα το 2011 δεδομένου ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο υπόλοιπο από το 2010. Έγινε η περικοπή του προϋπολογισμού μας τέλη Οκτωβρίου κι εμείς είχαμε ήδη ξοδέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού. Άρα η νέα χρονιά ξεκινά με χρέος περίπου 1.5 εκ. ευρώ», σχολίασε ο κ. Ζουμπουλάκης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τις φυλάξεις και τις συντηρήσεις το τοπικό Ίδρυμα ξοδεύει 3.598.206 ευρώ το χρόνο. Για το φυσικό αέριο, για τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ύδρευση και τον διακανονισμό παλιού χρέους προς τον ΟΤΕ (60 άτοκες δόσεις) το Πανεπιστήμιο ξοδεύει 1.980.867 ευρώ το χρόνο!

Ενέργειες περικοπής δαπανών
Γνωρίζοντας τα δεδομένα για το νέο έτος η πρυτανική αρχή έχει ήδη κάνει κινήσεις περικοπής εξόδων. Απέσυρε δύο Ι.Χ. ενώ για το 2011 θα μειώσει τις δαπάνες για συνέδρια που θα παρακολουθούν οι διδάσκοντες, θα περιορίσει τις κινήσεις διδασκόντων και φοιτητών. Παράλληλα υπάρχει η σκέψη για μείωση των εκπαιδευτικών αδειών, μιας και οι διδάσκοντες όταν μετακινούνται για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό ή σε άλλο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα λαμβάνουν επιπλέον χρήματα πέραν του μισθού τους, τα οποία όμως προέρχονται από το ταμείο του Πανεπιστημίου.
Επιπλέον θα υπάρξει φραγή εξερχομένων κλήσεων στις τηλεφωνικές γραμμές του Πανεπιστημίου, ενώ όλες οι νέες συμβάσεις καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης θα μειωθούν από 40 έως και 50%.
Το σίγουρο είναι πως για το 2011 θα περιοριστούν οι εκδηλώσεις, τα συνέδρια αλλά και η αλληλογραφία η οποία θα κινείται περισσότερο ηλεκτρονικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη, παρ’ όλες τις περικοπές που θα γίνουν δεν θα καλυφθούν τα έξοδα του Πανεπιστημίου.

«Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μια προβληματική επιχείρηση για να περικόπτει δαπάνες και να πράττει όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, προχωρώντας σε απολύσεις και μετατάξεις προσωπικού. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιο πράγμα. Δεν έχουμε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Συνεπώς ερχόμαστε προ αδιεξόδου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουμπουλάκης.