Στα χνάρια των βαρόνων των ναρκωτικών «βαδίζουν» οι διωκτικές Αρχές του Ηρακλείου Κρήτης για να φτάσουν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που κρύβεται πίσω από τη χασισοφυτεία – μαμούθ μέσα στον περίβολο της Ιεράς Μονής Σαββαθιανών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας neakriti.gr ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και η Δίωξη Ναρκωτικών «άλωσαν» ένα πραγματικό οχυρό, που είχε στηθεί στις παρυφές του μοναστηριού και είχε μετατραπεί σε μονάδα καλλιέργειας και επεξεργασίας κάνναβης από όπου θα έπεφτε στην αγορά μέσα σε λίγες μέρες πάνω από ένας τόνος χασίς.
Μεταξύ των ευρημάτων των ερευνών που κάνουν εντύπωση είναι και το ότι οι δράστες φαίνεται πώς περνούσαν στη φυτεία ως προσκυνητές του μοναστηριού ενώ η φυτεία, παρότι βρισκόταν δίπλα στις εγκαταστάσεις της μονής, παρέμενε αθέατη. Σε κάποια από τα δενδρύλλια, μάλιστα, είχαν κρεμάσει κομποσκοίνια.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκοψαν τα συρματοπλέγματα στην περίφραξη του μοναστηριού και πέρασαν στην πυκνή ρεματιά που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις εγκαταστάσεις. Ισοπέδωσαν δύο εκτάσεις κόβοντας δέντρα και θάμνους για να εγκαταστήσουν τις δύο φυτείες, δημιουργώντας ένα πραγματικό οχυρό και ένα δίκτυο με τούνελ ανάμεσα στη βλάστηση, το οποίο συνέδεσε τα δύο επίπεδα, το χώρο του παρατηρητηρίου και τις εξόδους διαφυγής, που είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν.
Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο του πρώτου επιπέδου, είχαν δημιουργήσει λιμνοδεξαμενή για το πότισμα των 1.152 δενδρυλλίων, που γινόταν με λάστιχο. Στην Κάτω πλευρά είχε εγκατασταθεί το στρατηγείο, ο χώρος όπου έμειναν οι καλλιεργητές της φυτείας. Ετοίμαζαν επί τόπου φαγητό, ενώ ακριβώς δίπλα σε στεγασμένο χώρο ξέραιναν την κάνναβη, την οποία φρουρούσαν πιθανότατα οπλισμένοι σαν αστακοί. Στο σημείο βρέθηκαν σακιά με 27 κιλά χασίς έτοιμο για πώληση.
Υπενθυμίζεται ότι στην συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, σε περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εντοπίστηκε σε εξαιρετικά δύσβατη δασική περιοχή φυτεία σε δυο επίπεδα με συνολικά 1.152 δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία καλλιεργούνταν επιμελώς ευρισκόμενα στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως δυόμιση 2,5μέτρα, τα οποία αφού εκριζώθηκαν στη συνέχεια κατασχέθηκαν.