Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και τη δυνατότητα προσφοράς ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα (άρθρο 6).

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εμπορικής κίνησης αλλά και τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά οφέλη στους εμπόρους και τους καταναλωτές. Αντίστοιχα, η περιοριστική απαγόρευση της προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, στερείται οικονομικής λογικής, αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό και μειώνει, αδικαιολόγητα, την κοινωνική ευημερία».

Ως εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, ορίζονται οι εξής:

  1. Χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
  2. Θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Βιτρίνα καταστήματος με εκπτώσεις

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. ‘Οταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος 10 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Αυτό δεν ισχύει για νωπά και ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα τα οποία, από τη φύση τους ή στο στάδιο της μεταποίησης, ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλα προς πώληση εντός 30 ημερών από τη συγκομιδή, την παραγωγή ή τη μεταποίηση.

Ικανοποιημένος ο εμπορικός κόσμος

Ικανοποιημένος δηλώνει ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας από την κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε:

«Η κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα σύσσωμου του εμπορικού κόσμου και αποτελεί επιβράβευση των συντονισμένων ενεργειών όλων των φορέων του, αλλά και προσωπική δικαίωση μίας πολύχρονης προσπάθειας.

Ο ισχυρότερος αλλά και σοβαρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, όπως απέδειξε στην πρόσφατη υγειονομική κρίση, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας και οφείλουμε όλοι να διαμορφώνουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα του επιτρέπουν να αναπτύσσεται με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό εμείς στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την επίλυση όλων των “εύκολων” ζητημάτων, ώστε να επικεντρωθούμε με προσοχή στα δύσκολα».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΣΑ έστειλε παράλληλα ευχαριστήρια επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη «τονίζοντας τη σημασία που έχει για τον κλάδο η σημερινή παρέμβαση του υπουργείου, κλείνοντας ραντεβού για την από κοινού αντιμετώπιση των επόμενων μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.