Η αρχαία Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πλούσια πηγή έμπνευσης για τον κόσμο και ιδιαίτερα για την Δύση, όμως τον τελευταίο καιρό, αρχίζει να επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο, μέσω της μόδας και της τέχνης.
Το bbc.com σε εκτενές άρθρο του, τονίζει ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας «ελληνιστικής αναγέννησης» που πραγματοποιείται κυρίως από την Gen Z (όσοι γεννήθηκαν μέσα του 1990 μέχρι το 2010), με την αρχαία ελληνική αισθητική να ξεκινάει σιγά-σιγά να κυριαρχεί.
Χαρακτηριστικά, ο ιστότοπος Pinterest κατέγραψε αύξηση έως και 120% στις αναζητήσεις όρων με αρχαία ελληνικά κοσμήματα και άνοδο 180% σε wallpaper εμπνευσμένα από την Θεά Αφροδίτη.
Το βρετανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι σύμφωνα με την Britannica, η φράση «αρχαία Ελλάδα» αναφέρεται στην περιοχή της βορειοανατολικής Μεσογείου στην εποχή μεταξύ «του τέλους του μυκηναϊκού πολιτισμού (1200 π.Χ.) και του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.)», όταν ήταν «ένα από τα σημαντικότερα μέρη του κόσμο».
Μάλιστα, ο Roderick Beaton στο ιστορικό βιβλίο του «The Greeks», γράφει ότι οι ελληνικοί πολιτισμοί αποτέλεσαν την «προέλευση πολλών από τις τέχνες, την επιστήμη, την πολιτική και το δίκαιο, όπως τα γνωρίζουμε σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα».
Η αναβίωση της «ελληνιστικής αναγέννησης»
Το BBC αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε μία «ελληνιστική αναγέννηση», η οποία δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες. Τα περίπου δύο χρόνια υποχρεωτικού εγκλεισμού, λόγω του κορονοϊού, η ακρίβεια που σαρώνει την αγορά σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα, κάνουν πιο ελκυστική την θεματική της αρχαίας Ελλάδας.
Θεοί με ανθρώπινα πάθη, όπως ο Δίας και η Ήρα, μύθοι με ήρωες που βάζουν το κοινωνικό σύνολο πάνω από τον εαυτό τους και πρωτίστως η πλούσια αυτάρκεια, μέσω της διαχείρισης και της αυτοσυγκράτησης συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Συγκεκριμένα, ο Eric Weiner, συγγραφέας του βιβλίου «The Socrates Express», αναφέρει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν πολλά να μας διδάξουν για τις αξίες σήμερα. Σε ένα δοκίμιο για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας εξαπατήσει γράφει: «Ένας τρόπος για να οικοδομήσουμε ένα πιο λαμπρό μέλλον είναι η επανεξέταση του παρελθόντος. Ιδιαίτερα η Αρχαία Ελλάδα».
«Οι Έλληνες, ατελείς όπως ήταν, τίμησαν την ομορφιά, τη δικαιοσύνη και την ηθική αριστεία, και έτσι καλλιέργησαν αυτές τις αξίες. Τιμούμε την ταχύτητα και την προσβασιμότητα πλέον, οπότε παίρνουμε αυτό που μας αναλογεί».
Η αρχαία περίοδος που ξεχωρίζει
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας μπορεί ως επί το πλείστον να είναι ελκυστικός για αρκετό κόσμο, όμως φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό κερδίζει ιδιαίτερα έδαφος η Μινωική περίοδος.
Με βάση το βρετανικό δημοσίευμα, η τέχνη εκείνης της περιόδου που διακρίνονταν για την έμφαση στην ομορφιά, τα αθλήματα και την αρμονία με την φύση, βρίσκει διαρκώς καινούργιους υποστηρικτές.
Μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα ασχολείται έντονα και η επιστημονική κοινότητα με τον Μινωικό πολιτισμό (3.500 – 1.000 π.Χ.) για τον οποίο δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε ανακάλυψη να διαρρέει αμέσως και να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας.