Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επισκιάσει τα πάντα, αλλά ο κορονοϊός ανθίσταται και μέρα με την ημέρα κάνει και πάλι όλο και πιο αισθητή την παρουσία του. Και μπορεί ο εμβολιασμός μεγάλης μερίδας του πληθυσμού να έχει θωρακίσει τους πολίτες απέναντι στην βαριά νόσηση και να έχει μειώσει την πίεση στο ΕΣΥ, όμως η Όμικρον 2 εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία που προκαλούν ανησυχία
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουμε πάνω από 20.000 κρούσματα κάθε μέρα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα γύρω μας και να προσέχουμε, να φοράμε μάσκες, να κρατάμε τα μέτρα και από εκεί και πέρα πρέπει να βγούμε και σε μια κανονικότητα σιγά – σιγά.
Ειδικά για την Όμικρον 2 τονίζουν ότι αν και είναι γενικά ήπια, ιδιαίτερα στους νέους και στους υγιείς, μπορεί να είναι πολύ σοβαρή ή να οδηγήσει στο νοσοκομείο ανεμβολίαστους και ιδιαίτερα άτομα της μεγαλύτερης ηλικίας.
Αυτό που επίσης τρομάζει είναι η αύξηση των επαναμολύνσεων, δηλαδή έχουμε πολλούς που νοσούν για δεύτερη φορά. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΕΟΔΥ στη χώρα μας από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί σχεδόν 90 χιλιάδες κρούσματα που αφορούν σε επαναλοίμωξη.
Προσπαθώντας να δείξουν την χρησιμότητα του εμβολίου σημειώνουν ότι αναμένεται σημαντικός αριθμός θανάτων λόγω Covid στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν υπάρχει το εμβόλιο, αλλά και σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων και των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών.
Το χάπι της Pfizer
Στην φαρέτρα των ειδικών προστέθηκε και το χάπι της Pfizer το οποίο έφτασε χθες στην χώρα μας και μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η χορήγησή του. Ήδη, χορηγείται το χάπι της Merck και σύμφωνα με τους ειδικούς τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.
Το χάπι της Pfizer, εγκρίθηκε τον Ιανουάριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και προορίζεται για ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 αλλά δεν νοσούν τόσο βαριά ώστε χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο. Η θεραπεία, μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ευάλωτους ασθενείς, εφόσον χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Περιέχει δύο δραστικές ουσίες και λαμβάνεται κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες.
Πότε θα έρθει η 4η δόση για το σύνολο του πληθυσμού
Οι επιστήμονες δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι το όφελος της 3ης δόσης όπως έχει αποδειχθεί, είναι σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο της 4ης. Πάντως, στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ανοίξει η συζήτηση για την 4η δόση αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς αναλύσεις στην χώρα μας. Οι αποφάσεις σύμφωνα με και όσα ανακοινώθηκαν χθες θα ληφθούν μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.
Τσιόδρας: Μην βιάζεστε για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Ο επιστήμονας ο οποίος μας ενημέρωνε επί πολλούς μήνες για την πανδημία, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος της επιστημονικής επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Τόνισε, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε πότε θα καταργηθούν τα πιστοποιητικά. «Καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.
Η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να έρθει από την Ουκρανία
Ο κ. Τσιόδρας είπε και κάτι άλλο όμως εξόχως ανησυχητικό όσον αφορά στις νέες μεταλλάξεις. Όπως υπογράμμισε, η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται, να επηρεάσει την πανδημία.
«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», τόνισε ο καθηγητής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ουκρανία μόνο το 34,5% των πολιτών της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένοι.