Αν θες να πουλήσεις το σπίτι σου ή σκοπεύεις να αγοράσεις ένα σπίτι, ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα δυσκολευτείς φοβερά να βρεις ποια είναι η εμπορική αξία του. Κι αυτό όχι επειδή η αγορά του real estate δεν είναι ανεπτυγμένη στην χώρα μας, αλλά επειδή κυκλοφορούν διάφορες παρανοήσεις και μύθοι σχετικά με το πόσο αξίζει ένα σπίτι.

Οι ιδιοκτήτες συχνά θεωρούν ότι το σπίτι τους αξίζει υπερβολικά πολλά χρήματα και αυτή η προσδοκία συχνά καλλιεργείται και από τρίτους που δημιουργούν «φούσκες» στην αγορά. Αλλά ταυτόχρονα, και όσοι ψάχνουν να αγοράσουν ένα ακίνητο φιλοδοξούν να πετύχουν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές στη διαπραγμάτευση.

Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σπάνιο να διαμορφώνονται σε ορισμένες περιοχές παράλογες τιμές που δεν αντικατοπρίζουν απαραίτητα την πραγματική δυναμική της αγοράς.

Αυτό το πρόβλημα ήρθε να λύσει μια startup από τη Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε από Έλληνες entrepreneurs που γνωρίστηκαν κατά τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο MIT. Σκέφτηκαν κάτι πολύ απλό αλλά πρωτοποριακό: να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να μάθει την αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει με τρόπο απόλυτα αντικειμενικό.

Και όλα αυτά γρήγορα, εύκολα και κυρίως δωρεάν!

Γιατί είναι απαραίτητη η αντικειμενικότητα στον χώρο του real estate;

Σε όλους τους κλάδους, η διαμόρφωση των τιμών βασίζεται στην ξεκάθαρη λογική της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό όμως, μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν δεν υπάρχουν στρεβλώσεις και παρεμβάσεις που αλλάζουν τη δυναμική μιας αγοράς.

Το πρόβλημα με το real estate στην χώρα μας είναι ότι έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκο. Όποιος επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία έρχεται αντιμέτωπος με αντιφατικές απόψεις, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματική κατάσταση.

Με άλλα λόγια, αντί να μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για την τρέχουσα αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει, ακούει αριστερά-δεξιά απόψεις για το πόσο θα έπρεπε να αξίζει, για το ποια πρέπει να τεθεί ως αρχική ζητούμενη τιμή, τι “παζάρια” πρέπει να κάνει, κλπ.

Έτσι, του παίρνει πολύ χρόνο να βρει αγοραστή για το σπίτι του ή αντίστοιχα να βρει το ακίνητο του ψάχνει να αγοράσει, βασίζεται σε γνώμες που δεν μπορεί να ελέγξει και τελικά όλοι χάνουν χρόνο και χρήματα.

Από την άλλη, η αντικειμενική πληροφόρηση για την αξία ενός ακινήτου επιτυγχάνει το ακριβώς αντίθετο: βοηθάει όλα τα μέρη να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα σε αυτήν την απαιτητική και κρίσιμη διαδικασία.

Τι ακριβώς κάνει η HOMLI;

Την εποχή της απεριόριστης πρόσβασης στην πληροφόρηση, είναι κρίμα να μην την αξιοποιούμε προς όφελός μας. Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα πίσω από την HOMLI: πρόκειται για μια πλατφόρμα που αναλύει και ερμηνεύει τα δεδομένα της αγοράς, ώστε να μας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε απλά κι εύκολα.

Η πληροφόρηση αυτή παρέχεται σε κάτω από 1 λεπτό, χωρίς login και εντελώς δωρεάν από το site της HOMLI. Ένας προηγμένος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζεται εκατομμύρια δεδομένα και αμέσως παρουσιάζει την αξία του ακινήτου που μας ενδιαφέρει, καθώς και την τιμή ενοικίου του.

Επιπλέον από τη δωρεάν κατανόηση της αξίας του ακινήτου, δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με την ομάδα των HOMLI Experts που έχουν την εμπειρία να υποστηρίξουν την πώληση ή αγορά ακινήτων εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, καθώς και το ευρύ δίκτυο πωλητών και αγοραστών που διαθέτουν.

Αν σας φαίνεται πολύ καλό, για να είναι αληθινό, όπως μας φάνηκε κι εμάς όταν το πρωτομάθαμε, μπορείτε να το δείτε στην πράξη κάνοντας μία online εκτίμηση ακινήτου και να το δοκιμάσετε όσες φορές επιθυμείτε, για όποιο ακίνητο θέλετε, χωρίς κανέναν περιορισμό!”