Για την πορεία του κορονοϊού, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και το ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη (2/2) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
Αναφερόμενος στις απώλειες τις οποίες είχαμε τον Ιανουάριο που ήταν ο χειρότερο μήνας από την έναρξη της πανδημίας ο Θεοκλής Ζαούτης είπε στην ΕΡΤ: «Είναι η ουρά της κορυφής του κύματος της πανδημίας. Πρώτα έρχεται η αύξηση στα κρούσματα, μετά έρχεται η αύξηση στις νοσηλείες και μετά βλέπουμε, δυστυχώς, τις επιπτώσεις αυτής της αύξησης. Οι κύριοι παράγοντες θανάτου από Covid-19 είναι η ηλικία και ο εμβολιασμός. Εμείς είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη στις ηλικιακές ομάδες άνω των 80 ετών και τρίτοι άνω των 50 ετών, δηλαδή έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων πολιτών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, η αυξημένη θνητότητα από κορονοϊό οφείλεται στην μεγάλη ηλικία των νοσούντων.
«Το αμερικανικό CDC αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών έχουν 300 φορές παραπάνω κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Φανταστείτε, αν το συνδυάσουμε αυτό με ένα υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων σε αυτές τις ηλικίες. Τώρα, βλέπουμε την αποκλιμάκωση σε διασωληνωμένους και εύχομαι το επόμενο διάστημα να δούμε την αποκλιμάκωση σε θανάτους» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «παρατηρείται μία αύξηση των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία».
Το 90% των νοσηλειών είναι Όμικρον
«Πλέον μπαίνουμε σε μία φάση που ο πιο σημαντικός δείκτης δεν είναι τα κρούσματα. Αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη, περνάμε σε μία φάση που θα έχουμε έναν ιό που θα κολλάμε έναν ιό, αλλά δεν θα έχουμε τις συνέπειες που είχαν τα υπόλοιπα κύματα του Covid-19» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Εστιάζοντας στην υποπαραλλαγή Όμικρον 2 ο κ. Ζαούτης είπε ότι δεν έχουμε ακόμα πολλά δεδομένα. «Τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ είναι πώς είναι πολύ χαμηλότερη η πιθανότητα να διασωληνωθεί κάποιος από Όμικρον. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι το 90% των εισαγωγών στο νοσοκομείο είναι Όμικρον. Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι από τη Delta» εξήγησε.
Σχολιάζοντας το τείχος ανοσίας και τις δηλώσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου, πρ. της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την αποτελεσματικότητα στο 50% της τρίτης δόσης του εμβολίου o κ. Ζαούτης εξέφρασε την άποψη ότι «αν με το εμβόλιο μπορούμε να προστατευθούμε από το να νοσήσουμε σοβαρά, αυτό είναι το σημαντικότερο».
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων και των παραλλαγών της Όμικρον, ο Θεοκλής Ζαούτης επισήμανε πώς μας προστατεύουν από σοβαρή νόσηση.
«Περιμένουμε το εμβόλιο της Novavax»
«Είναι ένα πιο παραδοσιακό εμβόλιο όσον αφορά την τεχνολογία με την οποία δημιουργήθηκε. Δεν είναι τεχνολογίας mRNA, τα οποία κάποιοι άνθρωποι αδίκως τα φοβούνται. Φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα άλλα εμβόλια, αν και οι μελέτες έγιναν πριν από την εμφάνιση της Όμικρον. Προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο» δήλωσε ο κ. Ζαούτης για το νέο εμβόλιο της Novavax που από τις 21 Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα.
«Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις» σημείωσε και τόνισε «το περιμένουμε».
Aπαντώντας, τέλος, για την αίτηση της Pfizer που ζητά να λάβει έγκριση από τον FDA για το εμβόλιο σε παιδιά κάτω των πέντε ετών ο κ. Ζαούτης, με την ιδιότητα του παιδιάτρου, τόνισε ότι «αυτή είναι μία ηλικιακή ομάδα που αν το εμβόλιο αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε για να τα εμβολιάσουμε».