Τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποφάσισε με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «θα συντονίζει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Οι δημοτικές παρατάξεις που υπερψήφισαν τη μη εφαρμογή της ΠΝΠ είναι οι εξής: «Δικαίωμα στην Πόλη», «Αθήνα Μπορείς», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» και «Παναθηναϊκό Κίνημα για την Αθήνα». Λευκό ψήφισε η παράταξη «Ανοικτή Πόλη», ενώ δικό της ψήφισμα πρότεινε η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας». Απών από τη συνεδρίαση ήταν η «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» και η «Αθήνα το σπίτι μας».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αναπληρωτής δήμαρχος, αντιδήμαρχος Γιώργος Μπρούλιας τόνισε ότι «εισηγηθήκαμε τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» και συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ούτε πως θα εφαρμοστεί, ούτε ποια θα είναι η διαδικασία. Είναι πάρα πολλές οι ερωτήσεις και πάρα πολλές οι διευκρινήσεις που πρέπει να δοθούν».
«Δεν απαντήθηκε ποιος είναι ο σκοπός που πρέπει να δώσουμε τα λεφτά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος ενώ τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση είναι πως θα εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Από την «Ανοικτή Πόλη» η Αθηνά Αγγελοπούλου υπεραμύνθηκε της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένα έκτακτο μέτρο που δεν αρέσει σε κανέναν». Πρόσθεσε ότι «αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, εξαπέλυσε «βέλη» κατά της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας «ότι κάποιοι είχαν κουρέψει τα αποθεματικά και δεν είχαν πει κουβέντα τότε» ενώ έθεσε το δίλημμα εάν «θέλουμε να γίνει διαπραγμάτευση ή να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο με μειώσεις μισθών και συντάξεων».
Ο Θανάσης Πλεύρης, από το συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς» αρχικά είπε ότι «η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική» ενώ αντίθετα εάν «μας έλεγαν ότι μας μειώνουν τη χρηματοδότηση, δεν θα μας άρεσε, αλλά δεν θα ήταν αντισυνταγματικό». Είπε ακόμη, ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην εταιρία «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» και στους δήμους καθώς η «πρώτη είναι υπηρεσία του Δημοσίου» ενώ «μια περιφέρεια έχει το δικαίωμα να πάρει μια απόφαση και να κάνει τα διαθέσιμά της ότι επιθυμεί».
«Προτείνουμε να καλύψουμε με την απόφασή μας τον δήμαρχο που λέει ότι δεν θα την εφαρμόσει και να δούμε τη συνέχεια των βημάτων μας», είπε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τόνισε ότι «στο δια ταύτα συμφωνούμε. Διαφωνούμε και ζητούμε την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου». Σε επίθεση που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση, ο κ. Σοφιανός δήλωσε ότι «διαπραγμάτευση γίνεται, γίνεται όμως στη φάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» η οποία όπως συμπλήρωσε «δεν έχει έρθει ακόμη για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή» ενώ πρόσθεσε ότι «εδώ υπάρχει μία ΠΝΠ που την υπογράφει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Κι έρχεται μετά ο υπουργός και εμφανίζεται να μην ξέρει τι υπέγραψε! Μας προέκυψε κι άλλος Χρυσοχοΐδης!»
«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να μας προβληματίσει γιατί πρόκειται για μια παράλογη και παράνομη πράξη» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Βαφειάδης του συνδυασμού «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας». Όπως δήλωσε «τα χρήματα δεν ανήκουν στους δήμους» και έκανε λόγο για πτώχευση του δήμου εφόσον «δεχθούμε αυτή την πρόταση» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να είναι casus belli.
O Πέτρος Κωνσταντίνου του «Ανταρσία τις γειτονιές της Αθήνας» αφού αρχικά υπογράμμισε ότι «στο στόχαστρο είναι όλα τα διαθέσιμα που έχει ο δήμος» κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο «να ψηφίσει τη διαγραφή του χρέους» και χαρακτήρισε μονόδρομο τη «ρήξη με το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Είμαστε απέναντι σε αυτούς που παραβιάζουν εμφανέστατα το σύνταγμα» δήλωσε ο Φώτης Προβατάς της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» τονίζοντας με νόημα ότι «δεν μπορεί να μας ζητούν να δώσουμε τα χρήματα» χαρακτηρίζοντας «πολλή κακή» αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και «βαθιά αντισυνταγματική».