Σήμερα (9/12/20121) η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, Κωνσταντούλα Αθανασοπούλου, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελιών που έγιναν σχετικά με γιατρό εμβολιαστικού κέντρου, ο οποίος φέρεται να έχει κάνει ψευδείς εμβολιασμούς για τον κορονοϊό έναντι αμοιβής. Η υπόθεση έχει γίνει γνωστή ως ο «εμβολιασμός σε μπουφάν». Η υπόθεση ανατέθηκε ήδη σε πταισματοδίκη, και η έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Πριν από δύο ημέρες, δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο μια Πατρινή πολίτης ισχυρίστηκε πως τουλάχιστον δύο άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα, επιχειρηματίας ο πρώτος και κομμώτρια η δεύτερη) πλήρωσαν για να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό μέσω εικονικού εμβολιασμού.

O πρώτος φέρεται να έδωσε 650 ευρώ για τον ίδιο, τη σύζυγο, το παιδί του και την πεθερά του. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο συγκεκριμένος έκανε τελικά το εμβόλιο στο .μπουφάν που φορούσε, χωρίς να σηκώσει το μανίκι.

«Μια υπόθεση που κρατάει μήνες-έχω καταθέσεις δις στον εισαγγελέα» λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και πυρηνική γιατρός, Άννα Μαστοράκου είναι αυτή που σταθερά σηκώνει το πρόβλημα της έντονης και ύποπτης κινητικότητας των αντιεμβολιαστών στην Πάτρα. Όπως μας είπε η ίδια στο πλαίσιο της συστηματικής ανάδειξης του θέματος στην οποία προβαίνει η ίδια έχει καταθέσει ήδη δύο φορές στον εισαγγελέα για αυτές τις υποθέσεις.

Η ίδια μας μίλησε για την προέλευση των καταγγελιών για τα πλαστά πιστοποιητικά από όλες τις κατηγορίες (νόσησης, εμβολιασμού, rapid test) αλλά και για το τι έχει καταθέσει η ίδια στον εισαγγελέα. «Τα πλαστά πιστοποιητικά είναι κάτι για το οποίο επαίρονται οι ίδιοι οι αντιεμβολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχω επίσημη καταγγελία στα χέρια μου. Είναι πράγματα που γράφονται σε κλειστές ομάδες στα social media. Δεν είναι επίσημες καταγγελίες. Εμένα μου τις μεταφέρουν πολίτες, ότι σε αυτές τις ομάδες δηλαδή οι αντιεμβολιαστές αναφέρον ότι έχουν “σπάσει” το σύστημα με διάφορους τρόπους. Αναφέρονται σε τρόπους που έχουν βρει για να παίρνουν πλαστά πιστοποιητικά rapid test από φαρμακεία επί αμοιβής αλλά και πλαστά πιστοποιητικά νόσησης. Παράλληλα, συνάδελφοι μού αναφέρουν ότι πολίτες ζητούν να πληρώσουν τα πιστοποιητικά rapid test αλλά να μην τα κάνουν και το αποτέλεσμα να φανεί αρνητικό. Συνάδελφοι αναφέρουν ότι υπάρχει κόσμος που πιέζει για αυτό τα ιατρεία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Οι ίδιοι οι δράστες βέβαια δεν τα ομολογούν αυτά ανοιχτά και φυλούν τα νώτα τους. Οι συμπολίτες τους δεν τους καταγγέλουν με τη σειρά τους, αν γνωρίζουν. Είναι περίπλοκο το θέμα και υπάρχει συγκάλυψη.

Άνθρωπος κάνει εμβόλιο

«Έχω κληθεί δύο φορές από εισαγγελέα για το θέμα και έχω καταθέσει. Επίσης έχουμε κάνει σαν Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας καταγγελία για διασπορά ψευδούς αντιεπιστημονικού λόγους από τους πολίτες που κατεβαίνουν στην κεντρική πλατεία της πόλης και μιλάνε κατά του εμβολιασμού.

Όλη η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι δηλαδή υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει παραβιαστεί το σύστημα και ότι οι πολίτες ψάχνονται έντονα να χρηματίσουν υγειονομικούς και φαρμακοποιούς για να παρακάμψουν τις διαδικασίες. Ήμουν η πρώτη που κατήγγειλε δημόσια αυτές τις καταστάσεις στην Πάτρα. Τώρα, για άλλη μια φορά παρεμβαίνει ξανά εισαγγελέας για το θέμα του εμβολιασμού στο μπουφάν. Ενεργοποιήθηκε η προϊστάμενη της εισαγγελίας πρωτοδικών και ζήτησε αυτεπάγγελτα προκαταρκτική εξέταση».

«Αν τα στοιχεία δεν είναι επώνυμα και συγκεκριμένα δεν θα μπορούν να προχωρούν οι έρευνες» λέει ο αντιπεριφερειάρχης

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Αχαΐας Χαραλάμπος Μπονάνος λέει με τη σειρά του στο Newsbeast όπως όντως ακούγονται πολλά και εδώ και πολύ καιρό στην Πάτρα αλλά πως αν τα στοιχεία δεν είναι συγκεκριμένα, με ονόματα και διευθύνσεις οι έρευνες δεν θα αποδώσουν καρπούς, παρά τις εισαγγελικές παραγγελίες.

Όπως μας εξήγησε: « Όσον αφορά στον εμβολιασμό στο…μπουφάν όλα ξεκίνησαν από μια καταγγελία σε έναν δημοσιογράφο. Ζήτησα από τον δημοσιογράφο περισσότερα στοιχεία για να εξετάσουμε και εμείς το θέμα στο τμήμα δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια αλλά φαίνεται ότι δεν είναι τόσο απλό και ο δημοσιογράφος πρέπει πρώτα να μιλήσει ο ίδιος με την πηγή του και να την προστατέψει όπως μας λέει. Μίλησα  επίσης με το Mega εμβολιαστικό κέντρο το οποίο προσπαθούμε να το υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους. Η άποψη μου είναι ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες εκεί είναι τέτοιες που δεν μπορεί να σημειωθεί κάποιο αντικοινωνικό φαινόμενο.

ΕΜΒΟΛΙΟ

»Τα box είναι ανοιχτά, αν κάποιο χρειαστεί να κλείσει γιατί το ζητά κάποιος πολίτης μπαίνει μέσα και δεύτερος άνθρωπος από την ομάδα των εμβολιαστών. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη με τους αξιωματικούς του στρατού να περνούν και να ελέγχουν τακτικα τα box. Με αυτό θέλω να πω πως ο εμβολιασμός….στο μπουφάν, δεν θα μπορέσει να διερευνηθεί αν δεν δοθούν περισσότερα στοιχεία. Από τη θέση μου έχω επίσης ζητήσει από την κα Μαστοράκου να παραπέμψει στο πειθαρχικό ανθρώπους στην περιοχή που εκφράζουν αντιεπιστημονικό λόγο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που είναι, μπορεί να το κάνει αυτό».

Καταγγελίες και υποψίες και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογος Αχαΐας

Την ίδια άποψη και εικόνα για το θέμα για το οποίο όλοι μιλούν στην όλη της Πάτρας αλλά την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι είναι πιο περίπλοκο να καταγγελθεί με πιο δεμένα στοιχεία έχει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος. Ο ίδιος μας λέει με τη σειρά του: « Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει τρεις επώνυμες καταγγελίες στην Περιφέρεια οι οποίες αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής των rapid test,  σε τρία φαρμακεία που ελέγξαμε και τα οποία παραβίαζαν το ωράριο. Σε δικό μας έλεγχο από κοντά διαπιστώσαμε από πως διενεργούν τα rapid test και ο τρόπος ήταν εντελώς λάθος. Οι δύο μάλιστα έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό μας συμβούλιο.

Το ερώτημα βέβαια είναι: όταν βγάζεις στην αγορά μια ιατρική πράξη όπως είναι τα rapid test και η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες που έχουν στενές διαπροσωπικές σχέσεις με το κοινό και άρα έχεις να κάνεις και με ανθρώπους που αρνούνται την ύπαρξη του ιού, δεν  καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να εμφανιστούν φαινόμενα παραποίησης αποτελεσμάτων;.

Τεχνικά μιλώντας, αν με ρωτάτε, δεν είναι δύσκολο να αλλοιωθεί ένα αποτέλεσμα rapid test. Ας αφήσουμε στην άκρη ότι η πλειοψηφία των φαρμακοποιών δεν διενεργεί σωστά το rapid test. Και αν τελικά μπορεί να υπάρχει κινητικότητα στην πόλη με τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και rapid να βάλουμε στο παιχνίδι και τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι επίσης κάνουν rapid test στα ιδιωτικά ιατρεία τους. Αυτοί πως ελέγχονται;»

Ο κος Σοφιανόπουλος λέει στο Newsbeast πως και στα αυτιά του ίδιου φτάνουν πολλές πληροφορίες για παραποίηση πιστοποιητικών αλλά όπως εξηγεί: «Συνάδελφοι μου έχουν καταγγείλει άλλους συναδέλφους αλλά ανεπίσημα. Ακούγεται αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να αποδειχτεί. Και αυτοί που είναι μέσα στο παιχνίδι δεν θα προδώσουν ο ένας τον άλλο. Η άποψη μας πάντως είναι πως η κυβέρνηση γνώριζε εξαρχής ότι αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν δυνατόν να συμβεί από τη στιγμή που δόθηκαν τα rapid test στους φαρμακοποιούς. Στην πόλη μας, επειδή ο σύλλογος έχει πάρει θέση, να μη συμμετέχουμε στη διενέργεια rapid test, η πλειοψηφία αυτών των τεστ γίνεται στα διαγνωστικά κέντρα. Ένα 20% των φαρμακοποιών κάνει rapid test στην Πάτρα».