Η συνεχής επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών φέρνει όλο και πιο κοντά το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να ανακουφιστεί το ΕΣΥ που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του με ασθενείς να βρίσκονται σε αναμονή για την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ, αλλά και το υγειονομικό προσωπικό να αναμετράται καθημερινά με τα όρια των αντοχών του, αφού επί σχεδόν δύο χρόνια πολεμούν νύχτα και μέρα την πανδημία χωρίς σταματημό.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Έτσι, μετά και το «πράσινο φως» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη υπηρεσιών και την επιστράτευση γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο κ. Πλεύρης έχει την απόλυτη εξουσιοδότησή του να κινηθεί νωρίτερα για να καλυφθούν τα όποια κενά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast από αύριο ξεκινούν οι διεργασίες για να προχωρήσει η επιστράτευση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, η επιστράτευση θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στη Θεσσαλία και θα ακολουθήσουν οι περιοχές όπου η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική.
Σε αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αρκετοί υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας μετά την επιμονή τους να μην εμβολιαστούν. Επιπλέον, όπως τονίζουν γιατροί της πρώτης γραμμής σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και αν ανοίξουν κλίνες, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, αφού δεν υπάρχουν μάχιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οι εντατικολόγοι.
Αμείλικτα τα στοιχεία
Η Τρίτη ήταν μια από τις ημέρες που θα καταγραφούν ως ορόσημο στην διάρκεια της πανδημίας. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ τα κρούσματα έφτασαν κοντά στις 9.000 (8.613) και δεν φαίνεται πλέον αδύνατον να επιβεβαιωθούν οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών που μιλούσαν για 10.000 κρούσματα. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι από το σύνολο των νέων μολύνσεων, τα 2.139 ήταν σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κατ’ αναλογία αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.
Πότε θα αρχίσει έντονα η συζήτηση για νέα μέτρα
Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων γίνει πενταψήφιος, γεγονός που όλοι απεύχονται, είναι μονόδρομος τα νέα μέτρα, έλεγαν επιστήμονες στο Newsbeast. Και μπορεί το lockdown να αποκλείεται κατηγορηματικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως και το κλείσιμο των σχολείων το οποίο απέκλεισε χθες η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ωστόσο, σε περιοχές που είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες επιδημιολογικά αναπόφευκτα θα πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί.
Και αυτοί μπορεί να είναι μέτρα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδώσει κατά κοινή ομολογία στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή μετά τη μια το βράδυ, η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, η αλλαγή στον αριθμό εισόδου πελατών σε σούπερ μάρκετ και βεβαίως η επαναφορά της μάσκας παντού. Ειδικά το τελευταίο το οποίο θα αφορά και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους δεν αποκλείεται να είναι από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν.
Αυξάνονται οι εμβολιασμοί
Πάντως η κυβέρνηση προτάσσει συνεχώς το θέμα της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, καθώς τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά από το μέτωπο, δεδομένου ότι μόνο χθες έγιναν σχεδόν 45.000 εμβολιασμοί. Σύμφωνα μάλιστα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριο Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για την 3η δόση θα ανοίξει 15 ημέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση του εξαμήνου για τα εμβόλια mRNA και του διμήνου για τα υπόλοιπα εμβόλια, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.