Ακολουθώντας το κύμα που σαρώνει όλη την Ευρώπη και σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, η χώρα μας βλέπει καθημερινά το ένα ρεκόρ κρουσμάτων να καταρρίπτει το άλλο και δυστυχώς να μετράει μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Χθες τα κρούσματα εκτινάχθηκαν και πάλι σε δυσθεώρητα ύψη με το νέο ρεκόρ να έχει τον αριθμό 6.808.
Όμως, δεν είναι τόσο τα κρούσματα που προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς αλλά οι σκληροί δείκτες της πανδημίας.
Το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας έχει βαφτεί κόκκινο και πολλές είναι οι περιοχές που σύμφωνα με την διαβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας πλέον βάφονται με βαθύ κόκκινο χρώμα.
Κορονοϊός: Ο χάρτης του ECDC και ο διπλασιασμός της θετικότητας
Κάνοντας τον καθιερωμένο απολογισμό των τελευταίων 14 ημερών το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων υπολογίζοντας την θετικότητα των κρουσμάτων και την συχνότητα των τεστ, «έβαψε» με βαθύ κόκκινο χρώμα την Θράκη, την Θεσσαλία και πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η υπόλοιπη χώρα είναι στο κόκκινο με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου και τις Κυκλάδες που είναι πορτοκαλί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση το ποσοστό θετικότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί και τα ενεργά κρούσματα στην χώρα έχουν ξεπεράσει τα 35.000.
Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση εμβολίου
Η σημερινή ημέρα είναι κομβική καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση για όσους είναι 18 ετών και άνω. Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από σήμερα μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και έχει περάσει το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την ημερομηνία του πρώτου εμβολιασμού τους.
Συνολικά αφορά 375.000 πολίτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ως αναμνηστική δόση και πάλι Johnson & Johnson, ή να εμβολιαστούν το εμβόλιο της Pfizer.
Επίσης, την ίδια μέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου να κάνουν την 3η δόση (αναμνηστική) όσοι έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και συμπληρώνουν έξι μήνες από την τελευταία τους δόση.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο έκανε ειδική αναφορά στους εμβολιασμούς λέγοντας ότι υπάρχει αύξηση στα ραντεβού τις τελευταίες ημέρες. Μίλησε για πάνω από 60.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν τις τελευταίες 3 ημέρες για την πρώτη δόση και πρόσθεσε ότι η ροή για την 3ηαναμνηστική δόση είναι σταθερή με περίπου 30.000 ραντεβού την ημέρα.
Βάζει πλάτη η Εκκλησία
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκε η εξαίρεση των εκκλησιών από την υποχρεωτικότητα των τεστ για τους ανεμβολίαστους πιστούς προκειμένου να εισέλθουν στους ναούς. Ένα ολόκληρο παρασκήνιο με τηλεφωνήματα από το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση οδήγησε στην έκδοση εγκυκλίου από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο με την οποία οι ιεράρχες καλούν τους ιερείς και τους πιστούς κατ’ αρχήν να εμβολιαστούν και κατά δεύτερον να υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε τεστ πριν μεταβούν σε μια εκκλησία για να προσευχηθούν.
Τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που ισχύουν από αύριο Σάββατο 6/11, οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα, ενώ για την παρουσία μη εμβολιασμένων σε καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται επίσης μοριακό τεστ ή rapid test.
Από τα μέτρα εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Χιλιάδες αστυνομικοί θα βγουν για ελέγχους το Σάββατο και τα πρόστιμα αναμένεται να είναι τσουχτερά τόσο για τους πελάτες παραβάτες όσο και για τους καταστηματάρχες. Τα μέτρα θα εξειδικευθούν με ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ώρες.
Πότε έρχεται στην Ελλάδα το χάπι της Merck
Η απόφαση της Βρετανίας να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει για χρήση το χάπι της Merck φούντωσε την συζήτηση και στην χώρα μας. Ρωτήθηκε για το θέμα αυτό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Όπως είπε, όταν ρωτήθηκε για τα φάρμακα αλλά και τα μονοκλωνικά αντισώματα: «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια από αυτά αλλά δεν θα έχουμε 100.000 φάρμακα αλλά 10.000 φάρμακα, την ώρα που έχουμε 6.800 νέα κρούσματα την ημέρα». Δυστυχώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων διεθνώς τέτοια για να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα.
Έτσι συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες να μη συγχρωτιζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ για να αναχαιτίσουμε την πανδημία.