Τα κρούσματα κορονοϊού σε μια γυναικεία μονή στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στα περίχωρα του δήμου Θέρμης, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία. Οι πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως η μονή μετρά ήδη τρεις απώλειες από τη νόσο Covid-19.
Από τις 17 μοναχές του μοναστηριού (μαζί με αυτές που έχασαν τη ζωή τους), οι 11 ήταν ανεμβολίαστες.
Οι πληροφορίες που μεταδίδει το voria.gr αναφέρουν πως χθες έφυγε από τη ζωή μία μοναχή 63 ετών από κορονοϊό, πριν λίγες μέρες μία μοναχή 78 ετών έχασε επίσης τη ζωή της από κορνοϊό, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου είχε πεθάνει ακόμα μία μοναχή για την οποία δεν έχει γίνει γνωστό αν ήταν εμβολιασμένη ή όχι.
Μοναχές σε ΜΕΘ
Η τοπική ιστοσελίδα αναφέρει επίσης πως κάποιες από τις μοναχές νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, η μία εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως μία εκ των αδελφών που νόσησε ελαφρά έχει αναλάβει τη φροντίδα όσων μοναχών νοσούν βαρύτερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΕΚΑΒ καλείται από το μοναστήρι για διακομιδή στα νοσοκομείο μόνο σε περιπτώσεις υποτροπής και όταν η κατάσταση δείχνει να φθάνει στο απροχώρητο.
«Μεγάλο πρόβλημα» οι ανεμβολίαστοι στα μοναστήρια
Στο ποσοστό των ανεμβολίαστων μοναχών στα μοναστήρια της Ελλάδας αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας,Νίκος Τζανάκης, κάνοντας λόγο για μεγάλο πρόβλημα.
«Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα περίπου χίλια μοναστήρια της Ελλάδας που αποτελούν φορείς αντιεμβολιασμού, με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τις εμβολιασμένες μοναχές του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια Χαλκιδικής και της Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
Πρόσφατη μελέτη που επικαλέστηκε ο Νίκος Τζανάκης αναφέρει πως ποσοστό της τάξεως του 11% των ανεμβολίαστων προβάλλει θρησκευτικούς λόγους για την απόφασή του. «Αν βάλουμε 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους, μισό εκατομμύριο αυτών των ανθρώπων ευθέως συνδέουν τη στάση τους με θρησκευτικούς λόγους» είπε.