Μεγαλύτερη απ’ ότι φανταζόταν η κυβέρνηση και οι ελεγκτικές και διωκτικές αρχές είναι η έκταση του σκανδάλου με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία μετατρέπουν πολίτες σε κινητούς διασπορείς του κορονοϊού ακόμα και μέσα στο ίδιο το σύστημα υγείας.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η υπόθεση του Παλαμά Καρδίτσας ήταν όπως αποδεικνύεται η κορυφή του παγόβουνου, αφού σε άλλες περιοχές της χώρας είτε σε μικρή είτε σε μεγαλύτερη έκταση γιατροί μετέτρεπαν με ψευδείς βεβαιώσεις συναδέλφους τους ή και συγγενείς τους από ανεμβολίαστους σε εμβολιασμένους χωρίς όμως να έχουν «τσιμπηθεί» από την βελόνα…
Σαρωτικοί έλεγχοι από τις αρχές
Για να διαπιστωθεί η έκταση του νέου προβλήματος, που έρχεται να προσθέσει άλλον έναν πονοκέφαλο στην διαχείριση της πανδημίας, περνούν από κόσκινο όλα τα εμβολιαστικά κέντρα στα οποία παρατηρούνται ασυνήθιστες κινήσεις. Για παράδειγμα ελέγχεται αν τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα τα έχουν επισκεφθεί πολίτες από πολύ μακρινές περιοχές και οι οποίοι μάλιστα είναι μεγάλοι στον αριθμό.
Μια άλλη πρακτική ελέγχου είναι να ελέγχονται οι ώρες κατά τις οποίες γίνονται οι εμβολιασμοί. Αν οι καταχωρήσεις είναι νυχτερινές ώρες ειδικά σε εμβολιαστικά κέντρα της περιφέρειας τότε αυτό θεωρείται ύποπτο. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχοι ήδη μπήκαν στο στόχαστρο 10 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα.
Ακραία παράνομη πράξη
«Πρόκειται για μία κραυγαλέα παράνομη πράξη, χωρίς αμφιβολία», ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο: Πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά περιστατικό και πειθαρχικές διαδικασίες οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και την πιο σκληρή ποινή, που είναι η απόλυση όσων εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία
Έλεγχοι από τους «αδιάφθορους» και παρέμβαση Αρείου Πάγου
Την σοβαρότητα του προβλήματος κατέδειξε και η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα. Ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, με εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας ζητά την επαγρύπνηση και την εγρήγορση τους, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα όταν εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα και μάλιστα τους προτρέπει να μεταβαίνουν στο εμβολιαστικό κέντρο της περιφέρειας τους για να ενημερωθούν για τη διαδικασία, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες. Ο κ. Πλιώτας ζητάει την ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίες, σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και την άσκηση, άμεσα, ποινικών διώξεων σε βάρος των υπαιτίων.
Ταυτόχρονα, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στις έρευνες για τα πλαστά πιστοποιητικά μπαίνουν και οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ που θα ερευνήσουν κάθε ύποπτο περιστατικό. Για τον λόγο αυτό έγινε σύσκεψη στο υπουργείο το πρωί της Τετάρτης.
Από τον Παλαμά Καρδίτσας στην Ικαρία
Στην περίπτωση του Παλαμά Καρδίτσας έχει διαπιστωθεί ότι τα πιστοποιητικά έστειλε η 45χρονη υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά, στην αδερφή της και σε 3 ακόμη υγειονομικούς που εργάζονται στο νοσοκομείο Γεννηματά.
Ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ ενώ και οι 4 υπάλληλοι ομολόγησαν. Συγγενής της 45χρονης από τον Παλαμά υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε οικονομικό όφελος, αλλά ότι προσπάθησε να βοηθήσει φίλους και συγγενείς.
ΕΔΕ και στην Καβάλα με τον διοικητή του νοσοκομείου να βάζει στο στόχαστρο 18 υπαλλήλους που κατέθεσαν πιστοποιητικό νόσησης μέσα στον Αύγουστο. Η έρευνα έχει αρχίσει πριν από 15 ημέρες. Και οι 18 βρέθηκαν θετικοί μετά από τεστ που έγιναν στα επείγοντα του νοσοκομείου.
Ο διοικητής διέταξε και οι 18 υπάλληλοι να υποβληθούν σε έλεγχο αντισωμάτων ένα μήνα μετά τη νόσηση προκειμένου να εξακριβωθεί αν όντως είχαν προσβληθεί από τον ιό ή έχουν πρόκειται για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.
Και στη Δράμα όμως πληθαίνουν οι καταγγελίες από μικροβιολόγους, πως πολίτες πιέζουν γιατρούς να τους δώσουν ψευδώς θετικά τεστ για να εξασφαλίσουν στη συνέχεια πιστοποιητικό νόσησης.
Τελευταίο κρούσμα των πλαστών πιστοποιητικών, στην Ικαρία με πρωταγωνιστές έναν γιατρό και νοσηλευτές. Ήδη συντάσσεται το έγγραφο για την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που θα γίνει στο νοσοκομείο της Ικαρίας.