Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κορυφαία συνδικάτα της χώρας, εκφράζοντας τη θλίψη τους για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.
Η γραμματεία Πολιτισμού της ΓΣΕΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Του ανθρώπου που μέσα από τη μουσική του αλλά και την αγωνιστική του δράση, άφησε το στίγμα του και αναδείχθηκε μία από τις σημαντικότερες και πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας, με παγκόσμιο κύρος. Έζησε τη λατρεία του κόσμου, μα πάνω από όλα έζησε στο έπακρον τη δημιουργία. Παγκόσμια προσωπικότητα που η μουσική του είναι συνυφασμένη με τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες των ανθρώπων.
Μπορεί ο Μίκης Θεοδωράκης στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία να κατάφερε να γράψει πάνω από 1000 τραγούδια, συμφωνικά έργα, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τραγωδίες, μουσική για κινηματογράφο, αυτό όμως που θα μείνει ανεξίτηλο στην παγκόσμια μνήμη, είναι ότι χάρη σε αυτόν η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία ο λαός ακούει και τραγουδά, μελοποιημένη, βραβευμένη ποίηση στις καθημερινές του στιγμές.
Το αποτύπωμα του Μίκη Θεοδωράκη θα μείνει ανεξίτηλο. Τα τραγούδια του, άλλοτε λυρικές μελωδίες -αγκάλιασμα του οράματος και των ονείρων- και άλλοτε επικοί χείμαρροι, συντρόφευσαν τους αγώνες του ελληνικού λαού και συνόδευσαν μουσικά τις κινητοποιήσεις του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης σύμβολο της ζωντάνιας, της μαχητικότητας και της αισιοδοξίας, έφυγε πλήρης ημερών αλλά τον θάνατό του από καιρό είχε νικήσει….
“Στα περβόλια, μες στους ανθισμένους κήπους
αν σε πάρω, Χάρε, στο κρασί
αν σε πάρω στον χορό και στο τραγούδι
τότες χάρισέ μου μιας νυχτιάς ζωή”
(“Στα περβόλια”,1962, στίχοι, μουσική Μίκης Θεοδωράκης)».
Από την πλευρά της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «αποχαιρετά με βαθιά λύπη τον Μίκη Θεοδωράκη, ίσως τον μεγαλύτερο Έλληνα μουσικοσυνθέτη», όπως αναφέρει, «το έργο του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρισιμότερες καμπές στην ιστορία της Ελλάδας».
Όπως συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση: «Ο Μίκης Θεοδωράκης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του πατέρα του που ήταν δημόσιος υπάλληλος. Οι συνεχείς διαδρομές της ζωής του Θεοδωράκη αποτυπώνονται στο γνήσια λαϊκό έργο του.
Από την πρώτη σύλληψή του στην Ιταλία το 1943, μέχρι τη διαφυγή του στην Αθήνα, από τις σπουδές στο Ωδείο μέχρι τη Νομική Αθηνών, από την εξορία του στην Ικαρία το 1947, μέχρι την εξορία το 1949 -50 στη Μακρόνησο, από το Παρίσι το 1954 μέχρι τις διώξεις από τη Χούντα και την κατάληξη στις φυλακές του Ωρωπού, ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει το μεγαλείο του έργου του με το μεγαλείο της ζωής, των αξιών και των ιδανικών του.
Από την πρώτη του συναυλία, στα 17 του χρόνια, παρουσιάζοντας το έργο του “Κασσιανή” μέχρι το Παρίσι όπου ξεκινάει σπουδές στο Conservatoire, από τον “Επιτάφιο” σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου μέχρι το “Άξιον Εστί” σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και τα “Επιφάνεια” του Γιώργου Σεφέρη μέχρι το “Ζορμπά”, που τον καθιστά διεθνώς γνωστό, πραγματοποιείται το όραμα του σπουδαίου δημιουργού να ενώσει τα κομμάτια της Ελλάδας από όλο και για όλο τον κόσμο και η παρακαταθήκη του γίνεται φάρος για όλους τους μετέπειτα δημιουργούς.
Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πάντα παρών στους αγώνες του λαού μας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Δημοκρατία. Ήταν συνοδοιπόρος στους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή, τόσο για τους εργαζομένους της πατρίδας μας όσο και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, που η μνήμη του και το έργο του θα συντροφεύει πάντα τους λαϊκούς αγώνες».
Ανακοινώσεις Ομοσπονδιών και σωματείων
Με ανακοίνωση της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη.
«Ο Μίκης έζησε και δημιούργησε γεμάτος έμπνευση, τόλμη, φλόγα και πάθος για τη ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία. Τον ευχαριστούμε» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΘΑ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
«Σήμερα αποχαιρετάμε τον “μεγάλο” Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Πορευτήκαμε ως καλλιτέχνες, ως εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ως εργατικό κίνημα με το έργο του μεγάλου δημιουργού και εμπνευστή της Αριστεράς και του Λαού. Στο έργο του καταγράφεται η σύγχρονη ιστορία του τόπου, από τις μεγάλες στιγμές της εθνικής αντίστασης, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες, τις κοινωνικές αντιστάσεις. Το σπουδαίο έργο που μας αφήνει έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και θα μείνει ως παρακαταθήκη να εμπνέει για χρόνια τους καλλιτέχνες και τους λαούς εκφράζοντας τα όνειρα, και τις πικρίες.
Ο Μίκης έζησε και δημιούργησε γεμάτος έμπνευση, τόλμη, φλόγα και πάθος για τη ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία.
Τον ευχαριστούμε».
«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού με θλίψη αποχαιρετούμε έναν από τους μεγαλύτερους πνευματικούς ανθρώπους που γεννήθηκαν σ΄ αυτόν τον τόπο. Σήμερα έφυγε από κοντά μας για να συναντήσει τους άλλους μεγάλους της γενιάς του, ο Μίκης Θεοδωράκης», αναφέρει ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων.
Και καταλήγει: «Με το έργο του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και συνδέθηκε με τον ακατάπαυστο αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Η καλλιτεχνική του δημιουργία αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και συνδέεται άρρηκτα με την νεότερη ιστορία του τόπου μας κρατώντας ζωντανό το όραμά του για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία. Τον αποχαιρετούμε μ’ ένα σφίξιμο στην καρδιά και με τα δικά του λόγια. “Είμαι καλλιτέχνης. Είμαι μουσικός. Είμαι συνθέτης. Και τι θα πει αυτό; Ότι ως πολίτης είμαι διαφορετικός από τους άλλους;”».