Τρόπους για να εμβολιαστούν μέχρι τον Οκτώβριο ένα εκατομμύριο πολίτες αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς η μετάλλαξη Delta επελαύνει δυναμικά και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, καθώς ήδη τα νοσοκομεία γεμίζουν από ασθενείς με covid-19 και πρέπει να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία του φονικού ιού. Στη μάχη μπαίνουν δυναμικά τα κινητά κλιμάκια του υπουργείου Υγείας τα οποία θα βρεθούν σε πλατείες και έξω από ναούς σε πρώτη φάση στην Κρήτη που «φλέγεται» και στη συνέχεια σε μεγάλες πόλεις της χώρας για τον εμβολιασμό όσων επιθυμούν ή όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν σε εμβολιαστικό κέντρο.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ήδη το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά των ανεμβολίαστων εργαζομένων που θα βγουν αυτόματα την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη να ανακοινώνει ότι επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Παράλληλα, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν δραματικά παρά τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα στους ενστόλους και στις δημόσιες υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως ΕΦΚΑ, εφορίες και ΚΕΠ αλλά και τους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και της εστίασης.
Κρίσιμες οι επόμενες 2 εβδομάδες
Δείκτη θα αποτελέσουν οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση υπέρ του εμβολιασμού και της αυστηρής τήρησης μέτρων αυτοπροστασίας αλλά και προφύλαξης των άλλων κατά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές μας με προσοχή στις επαφές τους για 7 – 10 ημέρες και με διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
Αύξηση 54% στους θανάτους
Σταθερός είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, η πίεση όμως στο σύστημα υγείας αυξάνεται και οι θάνατοι από λοίμωξη κατέγραψαν αύξηση 54%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους νέους για εμβολιασμό σε υψηλό μάλιστα ποσοστό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαγιορκίνης, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 250 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.
Το Plan B στο covid free ΕΣΥ
Έτοιμα είναι τα επιχειρησιακά σχέδια στα δημόσια νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία τους από την 2η Σεπτεμβρίου και μετά, καθώς όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις.
Προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Προετοιμάζουν την επέκταση υποχρεωτικότητας
Η πιθανή «έκρηξη» των επιδημιολογικών δεικτών στις αρχές του φθινοπώρου εντείνει τις κυβερνητικές προετοιμασίες, πυκνώνοντας τις πρωτοβουλίες γύρω από την πρόληψη και τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων. Έτσι, εκτός από το νέο πλαίσιο μέτρων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 13 Σεπτεμβρίου στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Την ενδοκυβερνητική συζήτηση περί επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενίσχυσε χθες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δηλώνοντας πως «ό, τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει, το ενδεχόμενο επέκτασής της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό».
Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τους υγειονομικούς
Σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στη λίστα του υποχρεωτικού εμβολιασμού φαίνεται να βρίσκονται οι ένστολοι, μολονότι «αγκάθι» για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί ο τρόπος αναπλήρωσής τους, ιδίως σε κρίσιμες θέσεις. Πάντως, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψής τους είναι πολύ χαμηλά, για παράδειγμα στο λιμενικό είναι 65% και στην ΕΛ.ΑΣ μόλις που ξεπερνά το 50%. Στην κατεύθυνση αυτή, παράθυρο στην επέκταση της υποχρεωτικότητας στο δημόσιο άνοιξε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
«Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία, όπου υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk».
Ταυτόχρονα, το ίδιο σκεπτικό διατρέχει και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος συμπεριέλαβε, σε μια τέτοια προοπτική, κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανικού εμπορίου.