«Μία από τις πλέον εντυπωσιακές και συχνά επικίνδυνες εκδηλώσεις της ακραίας συμπεριφοράς πυρός είναι οι πυροστρόβιλοι. Ένας τέτοιος πυροστρόβιλος παρατηρήθηκε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 κατά τη διάρκεια της δασικής πυρκαγιάς των Βιλίων στη δυτική Αττική», αναφέρει η επιστημονική ομάδα «The FLAME project» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ), η οποία παρακολουθεί στενά το φαινόμενο των πυρκαγιών του Αυγούστου.
Σύμφωνα με το βίντεο «που κατέγραψε με το κινητό της η Δανιηλία Μάκκα», και το οποίο έκανε τον γύρο του διαδικτύου, «ο πυροστρόβιλος ήταν αρκετά δυνατός ώστε να ξεριζώσει ένα δέντρο, το οποίο δευτερόλεπτα αργότερα προσγειώθηκε πολύ κοντά στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούσαν στην περιοχή», σημειώνουν οι συντάκτες της εν λόγω ανάρτησης.
«Με μετεωρολογικούς όρους», προσθέτουν, «ο πυροστρόβιλος είναι μια δίνη που δημιουργείται εξαιτίας της ισχυρής θέρμανσης από τη φωτιά» και «τυπικά, αποτελείται από στάχτες και φλόγες», ενώ «η θερμοκρασία στον πυρήνα του μπορεί να φτάσει έως και τους 1.090 βαθμούς Κελσίου».
«Τα δύο βασικά μέρη κάθε πυροστρόβιλου είναι ο φλεγόμενος πυρήνας και ένα περιστρεφόμενο πακέτο αέρα», εξηγούν, σημειώνοντας, επίσης, πως «ένας πυροστρόβιλος μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τα 50 μέτρα, να έχει διάμετρο αρκετών μέτρων, και να διαρκεί από λιγότερο από 1 λεπτό έως και πάνω από 20 λεπτά».
«Για τη δημιουργία ενός πυροστρόβιλου, το βασικό συστατικό είναι η έντονη θέρμανση του αέρα. Καθώς από την καύση πλούσιας και ξερής καύσιμης ύλης απελευθερώνονται σημαντικά ποσά θερμότητας και υδρατμών, η φωτιά δημιουργεί ισχυρά ανοδικά ρεύματα αέρα. Αέρας από την περιφέρεια της ζώνης καύσης αρχίζει να εισρέει προς αναπλήρωση του ανερχόμενου, θερμού αέρα, δημιουργώντας συγκλίσεις που οδηγούν στην περιστροφή του. Έτσι, ένας πυροστρόβιλος γεννιέται», αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΕΑ.
Καταλήγοντας, σημειώνουν, πως «οι πυροστρόβιλοι έχουν εξαιρετική σημασία καθώς μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών. Οι δυνατοί πυροστρόβιλοι είναι ικανοί να ξεριζώσουν δέντρα με ύψος έως 15 m, ενώ παράλληλα αυξάνουν σημαντικά την πυκνότητα των κηλιδώσεων και συνεπακόλουθα την ακραία εξάπλωση της πυρκαγιάς».