Νέα προϊόντα χαρτογράφησης και εκτιμήσεις για το μέγεθος των καμένων εκτάσεων από τη φωτιά στα Βίλια – η οποία μαίνεται για τέταρτη μέρα σήμερα – δημοσίευσαν την Πέμπτη οι υπηρεσίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ), το οποίο επιτηρεί στενά την πυρκαγιά.
Το Κέντρο Beyond του ΕΕΑ, δημοσίευσε ένα «μωσαϊκό 2 δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel- 2 με ημερομηνία λήψης 18/8/2021 και ώρα λήψης 12:05 τοπική». Στην ίδια ανάρτηση, οι ειδικοί γράφουν πως «η εκτίμηση βασίστηκε στην ψευδέγχρωμη σύνθεση», ενώ «η εκτιμώμενη έκταση είναι 6.995 εκτάρια (69.950 στρέμματα)».
Η επιστημονική ομάδα δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο στο οποίο «βλέπουμε την εξέλιξη των ενεργών εστιών της πυρκαγιάς στα Βίλια Αττικής από την έναρξη στις 16/08/2021 έως και σήμερα 19/08/2021.
Οι ενεργές εστίες έχουν προκύψει από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων VIIRS και MODIS. Στο πρώτο frame παρουσιάζεται η εικόνα Sentinel-2 με ημερομηνία λήψης 18/08/2021 και ώρα 09:05 UTC, όπου φαίνεται και το μεγάλο νέφος καπνού που έχει αναπτυχθεί.
Το σύνολο των ενεργών εστιών που έχουν καταγραφεί στο διάστημα αυτό εμφανίζονται στο τελευταίο frame».
Οι πυρομετεωρολόγοι του ΕΕΑ (The FLAME project), από την πλευρά τους, επεσήμαναν πως η φωτιά στα Βίλια παρουσιάζει «ακραία συμπεριφορά», για λόγους που εξηγούν σε δική τους ανάρτηση:
«Ακραία συμπεριφορά πυρός εμφάνισε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 στην περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική (Εικόνα 1). Αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στην μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων.
Ειδικότερα, η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα 16.08 και Τρίτη 17.08) καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά). Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη (Εικόνα 2). Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη “αυτοκαθοδηγούμενη” (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία».