Μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς κοντά στον οικισμό Βίλια, ενώ δίνεται τεράστια μάχη από πυροσβέστες και κατοίκους για να ανακοπούν οι φλόγες, με τη νύχτα να προμηνύεται δύσκολη. Λίγο πριν σημειώθηκε αναζωπύρωση, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσπαθούν να προσεγγίσουν στο σημείο που καίει η φωτιά και να την ελέγξουν προτού εξαπλωθεί.

Η φωτιά νωρίτερα πλησίασε απειλητικά τον οικισμό, ενώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κάηκαν πάνω από δύο σπίτια και αγροικίες εκτός του οικισμού, ενώ κάτοικοι κατέβηκαν στο φλεγόμενο μέτωπο για να βγάλουν ζώα από αγροικίες.

Η αστυνομία είχε κλείσει νωρίτερα την είσοδο προς τον οικισμό, ενώ είχε δημιουργηθεί «ασπίδα» από πυροσβεστικές δυνάμεις. Υπάρχουν επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, έτοιμα λεωφορεία για να μεταφέρουν τον κόσμο σε ασφαλές σημείο εφόσον σταλεί μήνυμα για εκκένωση του οικισμού.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, ένα μέτωπο που κινιόταν προς Κιθαιρώνα έχει ανακοπεί, υπάρχει ένα ακόμα μέτωπο προς Οινόη, και ένα ακόμα μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτο στο Όρος Πατέρα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πολλοί κάτοικοι έκοψαν θάμνους και δέντρα με πριόνια για να μην περάσει η φωτιά τον επαρχιακό δρόμο στην είσοδο των Βιλίων, σε μια απόσταση 200-300 μέτρων από το κέντρο του οικισμού.
Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, νωρίτερα απειλήθηκε και η εκκλησία του προφήτη Ηλία.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν ήταν ενισχυμένα τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα υπήρξε εισήγηση για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική, ωστόσο δεν έχει δοθεί επίσημη εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η φωτιά μπήκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι κοντά στον οικισμό. Κατ’άλλες πληροφορίες, οι φλόγες βρίσκονται 200 – 300 μέτρα, μόλις, από άλλα σπίτια.

Φωτιά στα Βίλια: «Η πυρκαγιά απείχε περίπου 500 μέτρα από τον οικισμό»

Νωρίτερα είχε εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή εκκένωσης των κατοίκων στα Βίλια, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Νίκο Πέππα.

Ο ίδιος ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως λεωφορεία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στο χωριό προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοί του, πολλοί από τους οποίους, πάντως, λείπουν σε διακοπές, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν κι εκείνοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών που εμφανίζονται διστακτικοί ως προς το να αποχωρήσουν, εάν χρειαστεί, συμπλήρωσε.

Ο αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε, εξάλλου, πως η πυρκαγιά απείχε περί τα 500 μέτρα, ή λίγο παραπάνω, από οικίες στον οικισμό.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε «πως πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με δυνάμεις από την Πολωνία έχουν παραταχθεί στον περιφερειακό δρόμο Βιλίων για να ανακόψουν το μέτωπο».

«Οι φλόγες ήταν τεράστιες, έχει συγκρατηθεί προσωρινά αλλά είναι τεράστιο το μέτωπο» σημείωσε ο κ. Κοσμόπουλος, επισημαίνοντας πως «οι κάτοικοι είναι σε ένα πανικό, κανένας δεν θέλει να εγκαταλείψει τις περιουσίες του. Πρόκειται για μια κωμόπολη με 2.000 – 2.500 κατοίκων».