Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για δεύτερη μέρα καθώς η φωτιά στα Βίλια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ενισχύονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ξανά τις ρίψεις τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στην κατάσβεση, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε χιλιόμετρα. Το 112 ήχησε νωρίς το πρωί για την εκκένωση των οικισμών Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα, ενώ από το βράδυ είχε εκκενωθεί ο οικισμός Βενίζα αλλά και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη» από το οποίο οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λοιμωδών και Θριάσιο αλλά και σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Οι εστίες εδρεύουν σε δύσβατα σημεία, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι των Βιλίων, καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι θα τους ζητηθεί να εκκενώσουν την περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται διαρκώς για την εικόνα στα μέτωπα με τον «στρατηγό» του, Νίκο Χαρδαλιά να είναι για λίγο εκτός μάχης μετά την περιπέτεια υγείας που πέρασε. Ο στόχος είναι όπως τονίζουν επιχειρησιακοί παράγοντες να μην περάσει και άλλο 24ωρο με μέτωπο σαν αυτό στα Βίλια και ξαναζήσουμε νέα Εύβοια.

Καταγγελίες για εμπρησμό

«Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη αλλά όταν βλέπεις το πράσινο να μετατρέπεται σε μαύρο σε πιάνει η ψυχή σου. Είμαστε τυχεροί γιατί βοήθησαν πολύ οι εθελοντές. Δεν υπάρχουν σοβαρές ζημίες σε ακίνητα», δήλωσε στο Newsbeast ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας – Ερυθρών – Οινόης, Χρήστος Στάθης, ενώ έκανε λόγο για εμπρησμό σημειώνοντας τα εξής: «Θεωρούμε ότι έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό. Όσο περνά η ώρα, τόσο επιβεβαιώνεται η πληροφορία αυτή. Σε εξέλιξη βρίσκεται μυστική προανάκριση».

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, του ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κερατέα

Εν τω μεταξύ, το δεύτερο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες στην Κερατέα έσβησε, ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για να περιορίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 104 πυροσβέστες με 40 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς στο Newsbeast: «Μπήκε ένα ογκώδες μηχάνημα της περιφέρειας και δημιούργησε μία τεράστια αντιπυρική ζώνη και έτσι σταμάτησε η φωτιά με την πολύτιμη συνδρομή των δυνάμεων της πυροσβεστικής» και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ δύσκολη η πρόληψη, γιατί επικαλύπτονται πολλές αρμοδιότητες και εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες».